O descoperire majoră a fost făcută în solul înghețat al Canadei: este vorba despre un pui de lup perfect conservat, „ascuns” în permafrost timp de 57.000 de ani și descris de cercetători drept „cel mai vechi și mai complet lup”. Exemplarul a fost descoperit în Yukon, iar puiul de lup a fost botezat cu numele de Zhùr.

Potrivit CNN, acesta a fost descoperit în zona minieră Klondike, lângă oraşul Dawson.

Mumia este atât de bine conservată încât are, practic, toată pielea, cea mai mare parte din blană… S-au păstrat şi toate ţesuturile moi, deşi are aproximativ 57.000 de ani”, spune Julie Meachen, profesor la Universitatea Des Moines din Iowa.

Puiul de lup a trăit în perioada de după retragerea gheţarilor

După numeroase analize și studii, s-a ajuns la concluzia că animalul este un exemplar de sex feminin. Deocamdată, cu ajutorul razelor X, experţii au stabilit că puiul, conservat în permafrost, a murit la vârsta de 6 sau 7 săptămâni. În plus, analiza stabilă a izotopilor a demonstrat că animalul a trăit în perioada de după retragerea gheţarilor.

Nu erau atât de mulţi gheţari în jur, ceea ce înseamnă că exista o cantitate semnificativă de apă dulce”, explică prof. Meachen.

Zona era împânzită de pâraie, o mulţime de ape curgătoare şi, cel mai probabil, de multe animale. (Puiul – n.r.) a trăit într-o perioadă luxuriantă.

În ceea ce privește hrana, cercetătorii au insistat pe prezența apei, apropierea de apă având un rol major în dieta puiului de lup. În principal, lupii mâncau „somon sau păsări acvatice, care trăiesc pe malul apei.”

Descendent al lupilor antici din Rusia, Siberia şi Alaska

Descoperire majoră în solul înghețat al Canadei, veche de 57.000 de ani. Secretele dezvăluite de „cel mai vechi și mai complet lup”

În urma analizei ADN s-a mai ajuns la o concluzie: puiul e descendent al lupilor antici din Rusia, Siberia şi Alaska.

Un lucru deosebit, pe care majoritatea oamenilor s-ar putea să nu-l ştie, este că lupii din epoca de gheaţă erau prea puţin înrudiţi cu cei din prezent. Fac parte din aceeaşi specie, dar sunt foarte diferiţi. Din punct de vedere genetic, au exitat schimbări majore de-a lungul timpului. Diversitatea speciei s-a diminuat în timp, pentru ca apoi să asistăm la o nouă expansiune.

Circumstanțele în care puiul de lup a murit au fost elucidate tot în urma studiilor: există posibilitatea ca bârlogul să se fi prăbușit, dar nu este exclusă nici posibilitatea înfometării.

Citește și: Papa Francisc: ”Omenirea are nevoie de un vaccin pentru suflet”

#News