Sursă foto: BBC
Sursă foto: BBC

Tatuajele colorate ajung un subiect de domeniul trecutului: cercetătorii se tem că anumite culori sunt nocive pentru sănătate.

Încă de săptămâna trecută, din data de 4 ianuarie, Uniunea Europeană a interzis folosirea anumitor pigmenţi în procesul de tatuare.

Culorile albastru şi verde vor continua să fie folosite, dar, cu toate acestea, producătorii vor fi nevoiţi să se adapteze noilor reguli. Dacă afacerile producătorilor vor avea de suferit, artiştii vor fi şi mai afectaţi de noua măsură, regula schimbându-le radical munca, arta şi renumele.

Saloanele de tatuaje din întreaga Uniune Europeană au intrat de marţi în criză, după ce noul regulament comunitar privitor la substanţe chimice a intrat în vigoare, arată BBC.

Practic, încă din data de 4 ianuarie 2022 anumiţi pigmenţi coloraţi nu mai pot fi utilizaţi în procesul de tatuare.

Motivul: cercetătorii au ajuns la concluzia că gama actuală de tuşuri colorate conţine substanţe chimice periculoase. Utilizarea acestora poate genera în timp cancer şi alte boli de piele

Legea a fost aprobată în decembrie 2020. Cu toate acestea, s-a acordat un an pentru ca industria tatuajelor să se poată ajusta şi găsi alternative.

Totuşi, la doi ani distanţă, producătorii nu au găsit soluţii viabile pentru a face faţă schimbării, mai arată sursa citată.

Comisia Europeană a acordat derogare pentru două culori, pentru care nu există înlocuitor: albastru şi verde

Mai mulţi artişti au contestat noua lege. Aceştia au reclamat faptul că munca lor va fi mult mai dificilă fără culori, conform Reuters.

Noul regulament complică mult dinamica muncii noastre. Sperăm ca furnizorii şi guvernanţii să găsească o punte comună pentru a rezolva această situaţie de criză”, au declarat mai mulţi artişti.