Că sunt false sau oficiale, e perioada în care românul alege să citească cu atenție știrile, mai ales pe cele care au și câte un ”senzațional” în titlu. Și nu doar știrile îl alarmează pe român, ci orice mesaj din spațiul online. Fie că e vorba de coronavirus sau orice alt pericol care îi poate amenința viața sau familia, românul nostru nu verifică sursele.

Da, preferăm teorii ale conspirației, da, refuzăm să creștem, să ne maturizăm. E panică, obsesie, exces și lumea nu mai face diferența între real și fals. Sau nu mai vrea să facă. Păi, dacă e pe Facebook, trebuie să fie adevărat. Dacă e așa, eu propun să-mi adaug în Photoshop, vreo 6 capete și să mă autointitulez balaur. Urc poza pe Facebook, că, dacă e acolo, e musai adevărat.

Noul motiv de panică e un mesaj din mediul online care spune cam așa: „sunt hoți îmbrăcați în medici sau persoane care vin să facă teste medicale și să dezinfecteze casele”.

Teoria e simplă: alegi sau nu să crezi, aștepți să și se întâmple și ție sau cuiva apropiat pentru a ajunge la o concluzie. Și citești cu mare atenție tot mesajul:

Dragi mămici și bunici din toată lumea.

Astăzi am primit un comunicat în care politia ne anunță că se profita mult din cauza situației de pandemie, sa avem foarte mare grija sa nu deschidem ușa la nimeni. Sunt hoți îmbrăcați în medici sau persoane care vin sa va facă teste medicale și sa dezinfecteze casele.

NU DESCHIDEȚI USA LA NIMENI!

Sunt grupuri care se organizează, sunand înainte la telefon, cer date personale gen:câți sunteți în casa, ce vârstă (bătrânii sunt cei mai afectați), ca să știe unde sa atace.

FOARTE IMPORTANT!

Medicii sunt colapsati, nu au ei timp sa se plimbe din casa în casa. Dacă voi nu sunați la medic sa spuneți ca va simțiți rău, nu vine nimeni.

Dacă primiți aceste vizite, sunați la politie imediat.

Anunțați și prietenii și rudele, treaba asta se întâmplă peste tot în lume.”

Mie îmi sună din start cel puțin ciudat un mesaj care începe cu ”mămici și bunici, pisici și licurici”. Dar, poate-s doar eu defectă sau blazată. Acum câțiva ani am decis că sunt măritată (strict pe Facebook) și da, am primit felicitări și urări. Partea cea mai interesantă e că un anunț din ăsta nu dispare din circumvoluțiunile utilizatorilor platformei. Și acum, tot măritată sunt, cât se poate de real (pentru unii). Alții au știut să întrebe sursa. Adică pe mine.

Revenind la anunțuri false legate de coronavirus și infractorii cei răi care vin și-ți dezinfectează ușa și mătușa, un simplu sfat: întrebați și Poliția Română. Nu, nu e nevoie să ieșiți din vizuină. Întrebați on-line, că se poate. Serios. De fapt, răspunsul e la un click distanță. Pentru cei care știu să-l folosească.

Semnat: balaurul cu 7 capete de pe Facebook

Citește și: Costache încearcă să ne ridice moralul

#News