Cărtărescu îi recomandă o carte nouă Oliviei Steer: DOOM-ul

Dilema zilei: „dragei” sau „dragii”? Luptă intelectuală între Mircea Cărtărescu și Olivia Steer

Nicio zi fără Mircea Cărtărescu sau Olivia Steer. Însă dacă până acum, cei doi aveau parte de public separat, nișat spre plăceri diferite ale vieții, iată că minunea s-a întâmplat astăzi, când numele scriitorului a ajuns să fie rostit în aceeași propoziție cu cel al soției lui Andi Moisescu.

Olivia atacă

Cum era de așteptat, prima care a tras cu tunul pe Facebook a fost antivaccinista Olivia Steer, cea care i-a sugerat scriitorului Mircea Cărtărescu să nu mai scrie „dragii”, întrucât, potrivit cunoștințelor acesteia, corect ar fi „dragei”, introducând în propoziție și cuvinte școlărești ca „nominativ”, „masculin” sau „plural” – firește totul „articulat”.

Foto Facebook Mircea Cărtărescu

Cărtărescu contraatacă

N-a durat mult până ce lecția de gramatică de o complexitate uluitoare a ajuns și la urechile lui Mircea Cărtărescu, cel care a extras DOOM-ul din bibliotecă, a verificat informațiile, ca mai apoi să-i dea, în cunoștință de cauză, replica fostei moderatoare tv, actualmente ierbivoră. „Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la ”dragă” e ”dragii” și nu ”dragei”. Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine.”, îi răspunde scriitorul utilizatoarei de Facebook.

„Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face.”, a mai spus Mircea Cărtărescu, remarcând conexiunile nepotrivite făcute de Olivia Steer.

Coada între vine

Și pentru că Olivia Steer e vigilentă de felul ei, în urma explicațiilor scriitorului, a decis să-și accepte înfrângerea în această luptă aprigă a creierelor mari, recunoscând că are creierul mai mic și că nu a consultat DOOM-ul când a decis să-l certe pe acesta, ci mai degrabă a folosit baza de date (un pic depășită) stocată în propria-i cutie craniană.

„Domnia sa are dreptate cînd spune că nu am consultat înainte DOOM-ul, pentru a mă asigura că adjectivul cu pricina este variabil, cu doar trei forme, iar nu cu patru, cum credeam eu, și – prin urmare – articolul „-i” se atașează formei unice de plural („dragi”). Greșeala mea e evidentă și absolut regretabilă. Mea culpa!”, a răspuns Olivia Steer, după mesajul explicativ și bazat pe informație concretă al lui Mircea Cărtărescu.

Citește și: Cărtărescu vrea Premiul Nobel, dar Premiul Nobel nu-l vrea pe Cărtărescu

#News