Foto: Facebook Nelu Tătaru

Nelu Tătaru, secretarul de stat dă explicații

Întrucât în spațiul public au apărut o serie de informații, potrivit cărora, în România nu ar fi chiar toată lumea testată, din pricina lipsei testelor pentru Coronavirus, secretarul de stat a ținută să facă câteva precizări, aducând lămuriri în ceea ce privește această controversă.

„Sunt 29 de cazuri de persoane confirmate pozitiv. Sunt majoritatea cazuri din carantină. Testăm toate cazurile din carantină și repetăm aceste teste a 12-a și a 13-a zi.” a declarat Tătaru.

Astfel, într-o încercare de a dezminți declarațiile celorlalți, acesta a declarat cum că orice caz care a fost considerat suspect, a fost testat pentru ca mai apoi, persoanele în cauză să fie trecute prin regimul de carantină. De asemenea, oricărui caz suspect i s-ar fi aplicat o anchetă epidemiologică, pentru a putea fi găsite persoanele cu care s-ar fi putut intra în contact direct.

„Noi am testat cam tot ce a fost caz suspect. Mă refer la cei din carantină în prima a 12 și a 13-a zi, celor din izolare care prezintă simptomatologie, celor care sunt contacți sau contacții contacților și celor internați cărora le facem teste până la 14 zile sau cât ține boala”, a adăugat acesta.

În cursul zilei de ieri, senatorul PSD, Lucian Romașcanu, declara:

„Din păcate, România este una dintre ţările în care s-au făcut cele mai puţine teste pentru depistarea Covid-19, aproximativ 3.200. Dintre acestea, câteva sute au fost irosite din cauza inconştienţei unor politicieni ai PNL care, în loc să respecte procedurile stabilite de profesionişti, le-au încălcat cu bună ştiinţă. (…) Este obligatoriu ca autorităţile să facă o informare cât se poate de clară şi transparent. Pentru a preveni panica şi haosul, oamenii trebuie să fie informaţi corect. Lipsa unei testări corespunzătoare duce la statistici perturbate care pot induce în eroare şi genera măsuri necorespunzătoare. De aceea facem un apel către autorităţile responsabile ca, atunci când raportează cazurile noi de îmbolnăvire, să spună şi câte teste au fost făcute”, a afirmat Lucian Romaşcanu, marţi, într-o declaraţie postată pe pagina de Facebook a PSD.

Citește și: PSD susține că România este codașă la testări COVID-19

#News