Un laureat Nobel susține că sfârșitul pandemiei de COVID-19 este aproape. Michael Levitt, un biofizician americano-britanic-israelian laureat al premiului Nobel pentru chimie, în 2013, a lăudat Israelul pentru măsurile sale preventive împotriva COVID-19. Biofizicianul dezvăluie că majoritatea oamenilor sunt imuni, în mod natural, și că, deoarece rata infecției din China încetinește, „sfârșitul pandemiei este aproape”.

Un laureat Nobel oferă răspunsul pe care toată lumea îl aștepta

Departe de a fi un profet al zilelor noastre sau expert în viroze, Levitt a explicat, într-un interviu acordat calcalistech.com, că s-a folosit de calcule statistice pentru a observa curba descendentă a infecțiilor cu coronavirus în China.

Soția lui Levitt, Shoshan Brosh, este un cercetător de artă chineză, ceea ce înseamnă că cei doi călătoresc periodic între America, Israel și China. În consecință, când virusul a izbucnit în provincia Hubei, Levitt le-a oferit sprijin prietenilor chinezi.

„Când ne-au răspuns, descriind cât de complicată era situația lor, am decis să arunc o privire mai profundă, în speranța că voi ajunge la o concluzie”, a explicat Levitt.

„Rata de infecție a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoșătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele și aceasta este o creștere exponențială. În acest ritm, întreaga lume ar fi trebuit să fie infectată în 90 de zile. Dar apoi, tendința s-a schimbat. O săptămână mai târziu, același lucru s-a întâmplat și cu numărul de decese. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median și a permis predicția mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui lucru, am ajuns la concluzia că situația din China se va îmbunătăți în două săptămâni. Și într-adevăr, acum există foarte puține cazuri noi de infecție”, a explicat biofizicianul.

Motivele care stau la baza teoriei lui Levitt, premiat cu Nobel

„Atunci când discută despre boli, oamenii sunt speriați. Dar faptul că rata infecției încetinește înseamnă că sfârșitul pandemiei este aproape. Există mai multe motive pentru care susțin acest lucru. Carantina face diferența, dar există și alți factori, la locul de muncă de exemplu. Știm că în China era carantină aproape totală, oamenii au plecat de acasă doar pentru a face cumpărături și au evitat contactul cu ceilalți. În Wuhan, care a avut cel mai mare număr de cazuri de infecție în provincia Hubei, existau toate șansele ca toată populația să se fi infectat, însă acest lucru s-a întâmplat doar pentru 3% dintre locuitori. Chiar și pe nava Diamond Princess, rata infecției nu a fost mai mare de 20%, ceea ce înseamnă că multe persoane sunt imune în mod natural la virus”, a mai spus Levitt.

„Explozia cazurilor din Italia este îngrijorătoare, însă numărul mare al celor infectați este consecința unui procent mai mare de persoane în vârstă decât în China, Franța sau Spania. Mai mult, italienii au o viață socială foarte bogată. Din aceste motive, este important să ținem oamenii deoparte și să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu persoanele sănătoase.

China a făcut eforturi mari în acest sens și a reușit să obțină controlul complet asupra virusului. Aici, numărul de noi infecții va ajunge curând la zero, iar în Coreea de Sud se întrevede deja sfârșitul crizei. Ca și în cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani”, a precizat Michael Levitt.

Citește și Firea dă cărțile pe față. Chestiune de zile până la vârful pandemiei în Capitală

Cum stăm departe de COVID-19

Totuși, asta nu înseamnă că Levitt respinge precauțiile pe care guvernele din întreaga lume le-au pus în aplicare.

„Nu îmbrățișezi fiecare persoană pe care o întâlnești pe stradă și vei evita contactul direct cu cineva care are răceală, așa cum am făcut-o noi”, a spus Levitt. „Cu cât ești mai precaut, cu atât poți păstra infecția sub control. Așadar, în aceste condiții, un purtător de COVID-19 va infecta doar 1,5 persoane la fiecare trei zile, iar rata va continua să scadă”, a mai spus biofizicianul.

#NEWS