Arată-mi cum gestionezi o criză, ca să-ți spun cine ești. Nu, nu e vorba de un chestionar pentru vreo angajare. Nu depune nimeni vreun CV. Nu există un interviu cu emoții sau vreun test eliminatoriu.

E vorba de Europa, de statele membre și de coronavirus. Este vorba de o analiză și, exact ca în cazul unui curriculum vitae, fiecare țară a bifat rezistența la stres, termenele limită și deschiderea spre noi experienţe. Și ceva despre idei şi valori. Doar că experiența nouă a fost un virus care a dat de furcă fiecărui guvern în parte.

Opiniile asupra modului în care guvernele au gestionat lupta împotriva pandemiei de COVID-19 diferă enorm în Europa. Este rezultatul unui sondaj dat publicităţii joi. Analiza arată că italienii sunt deosebit de duri în privinţa Uniunii Europene, relatează AFP, citată de Agerpres.

Conform HotNews, sondajul a fost realizat în iunie şi iulie pentru think tankul More in Common (Destin comun), dar a fost făcut public abia joi, după ce a fost comunicat unor oficiali cu rang înalt de la Berlin, Paris, Bruxelles şi Londra.

El oferă indicii despre ce a contribuit la decizia istorică a statelor membre ale UE, totuşi divizate, de a finanţa în comun planul uriaş de relansare a Europei.

Și aici începe partea interesantă: se studiază state și se trag concluzii. Italienii sunt primii ”angajați” care se revoltă în fața ”angajatorului”: Uniunea Europeană. Majoritatea persoanelor chestionate în Regatul Unit (62%), Olanda şi Germania (57% în fiecare din cele două ţări) declară că pandemia „a arătat că cei mai mulţi oameni din ţara noastră sunt preocupaţi unii de alţii”. În Franţa, această cifră este de numai 40%.

Și, dacă tot vorbim despre francezi,  și ei sunt pesimiști și nu sunt mulțumiți de felul în care statul a gestionat criza Covid-19. A scăzut mândria tipică, nu mai există o foarte mare încredere în autorități, iar guvernul pare ținta mustrărilor.

Deși sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane în fiecare ţară, răspunsurile sunt definitorii. Arată-mi ce guvern te conduce, ca să-ți arăt viitorul.

Citește și: Klaus Iohannis, într-o nouă conferință de presă. Cele mai importante declarații ale președintelui

#News