Alegeri locale 2020

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a anunțat, miercuri, că în ultimele zece zile  a emis ordine de încetare a mandatelor pentru 14 primari și 69 de consilieri locali care s-au înscris în alte partide și a subliniat că în perioada următoare vor urma și alte astfel de ordine. Astfel, acești primari vor rămâne fără pensiile speciale acordate pentru aleșii locali potrivit Codului Administrativ, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.

„În toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului, care are la bază un referat semnat de secretarul general al unităţii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. Subliniem că referatul secretarului general al unităţii administrativ-teritoriale se transmite prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situaţiei de încetare de drept a mandatului primarului, și trebuie să fie însoțit de toate înscrisurile justificative cerute de textul de lege citat”, se arată într-un comunicat al Prefecturii, citat de newsbucovina.ro.

În județul Prahova, săptămâna trecută, prefectul a emis ordine de încetare a mandatelor a trei  primari – cei ai oraşelor Băicoi şi Mizil şi cel al comunei Bărcăneşti, precum şi pentru doi consilieri judeţeni şi 14 consilieri locali, deciziile de încetare având ca motiv faptul că aceştia au plecat de la un partid la altul.

Prefectura precizează că Ordinele au fost emise ţinând cont de prevederile legale în vigoare, mai exact în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ (art. 160 pentru primari, respectiv art 204 pentru consilierii locali) , coroborate cu prevederile Legii nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată.

Nu se poate sau nu se vrea

La Galați, viceprimarul Picu Apostol Roman, intrat în Consiliul Local pe listele UNPR, acum candidat la primărie din partea PPU SL, are toate șansele să încheie acest mandat pe „poziție”, câtă vreme prefectul Gabriel Avrămescu nu ia nicio măsură.

Anunțat de către presa locală, în privința acestui subiect, Avrămescu susține că legea nu-i permite să îi înceteze mandatul lui Picu Roman înainte de termen, decât dacă partidul pe lista căruia a candidat inițial nu confirmă că acesta nu mai este în partid, iar asta, deși în art. 204 din OUG 57/2019 nu apare nicio astfel de prevedere: calitatea de consilier local, respectiv cea de consilier judeţean încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, prin pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.

Conform Codului Administrativ vor primi pensii speciale primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.

Citește și: Klaus Iohannis este împotriva traseismului politic

#News