Klaus Iohannis

Presedintele României, Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă că este împotriva traseismului politic, în special când este „din motive electoraliste”, și nu a schimbărilor doctrinare.

Cu aproximativ 90 de primari trecuți de la PSD la PNL, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale din 27 septembrie, președintele a fost întrebat dacă „a girat” aceste treceri.

„Nu le-am girat. Ba dimpotrivă. După cum știți foarte bine, și săptămâna trecută m-am exprimat clar, franc, împotriva traseismului politic. Deci, nu vă supărați, acea parte din întrebare mi se pare extrem de tendențioasă și probabil chiar greșit formulata. Eu nu am girat niciodată un traseism politic, nici nu am de gând să o fac și nici nu cred că cineva bănuiește că am făcut-o. Eu sunt împotriva traseismului politic, iar acei primari sau parlamentari sau consilieri care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să-mi explice mie de ce au făcut-o, fiindcă eu nu am nicio autoritate să-i spun unui politician ce să facă. Dar fiecare dintre ei va trebui să explice propriului electorat de ce a trecut dintr-o parte în alta. Dar pe mine, altădată, vă rog să mă întrebați într-o formulare corecta, care nu se constituie într-o supoziție total eronată”, a spus președintele României.

La o altă întrebare, pe aceeași temă, Klaus Iohannis a precizat că nu poate da directive niciunui politician, cu privire la alegerile acestuia, dar, totodată, consideră că traseimul politic din motive de schimbare a doctrinei este unul „rarisim”.

„Eu sunt împotriva traseismului politic, însă eu, președintele, nu sunt în niciun partid. Așa scrie în Constituție și, în consecință, nu pot eu să intervin într-un partid politic să-i spun să facă, să încurajeze sau să nu încurajeze trecerea unor politicieni dintr-o parte în alta.

Dar public am tot dreptul și cred că românii așteaptă să îmi spun opinia și atunci, repet, eu, Klaus Iohannis, președintele României, sunt împotriva traseismului politic.

Adică sunt împotrivă ca un politician să treacă din motive electoraliste dintr-un partid în altul. Atenție, din motive electoraliste. Se poate întâmpla ca unii să-și schimbe doctrina, dar asta mie mi se pare o situație rarisimă”, a mai spus Iohannis.

Citește și: Gabriela Firea: „Banii din Fondul de Rezervă s-au dus către primari”

#News