Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a declarat că începând cu noul sezon al Ligii 1 vor fi eliminate „blocajele” cauzate de protocoalele sanitare impuse prin ordinul comun al Ministerului Sănătății (MS) și Ministerului Tineretului și Sportului (MTS). Mai mult, președintele FR Fotbal, Răzvan Burleanu a făcut câteva precizări cu privire la situațiile în care se vor confirma cazuri de coronavirus la echipele de fotbal.

„Concluziile acestor discuţii de la guvern au fost că trebuie să eliminăm unele blocaje, care puneau mari piedici în desfăşurarea competiţiilor sportive în cazul apariţiei unor cazuri de Covid-19, dar şi să responsabilizăm cluburile şi organizatorii de competiţii. Vrem să existe un cadru mai bine definit şi să fie cunoscut de toţi de la început. Legat de primul aspect, vom introduce în Ordinul comun de ministru MTS-MS norme care prevăd că sportivii sau membrii staffului testaţi negativ îşi pot continua activitatea, rămânând ca doar cei pozitivi să urmeze procedurile sanitare în vigoare. De asemenea, cei desemnaţi drept contacţi în urma anchetei epidemiologice vor face imediat un test RT-PCR, putând să revină la activitate dacă testul este negativ. Aici va fi şi un rol al Direcţiilor de Sănătate Publică de a implementa proceduri rapide pentru astfel de cazuri”, a declarat Burleanu pentru Agerpres citat de Ziare.com.

Ministrul Stroe a precizat însă că în noul protocol sanitar vor exista sancţiuni cu depunctarea în cazul în care meciurile nu se pot juca din cauza uneia dintre echipe, care are prea mulţi jucători infectaţi: „Pentru a doua chestiune, a responsabilităţii, vom menţiona expres obligativitatea structurilor sportive de a include în regulamentul sportiv prevederi clare cu privire la punctaj în cazul în care un meci nu se mai poate disputa sau reprogama din cauza infectărilor. Un meci nu se mai poate amâna la infinit, iar cluburile trebuie să ştie că lipsa de disciplină duce la pierderea de puncte în clasament şi că trebuie să ia măsuri pentru a evita astfel de situaţii”, a declarat Stroe.

În actualul sezon al Ligii 1 de fotbal vor evolua 16 echipe, iar prima etapă va avea loc în acest weekend.