Federația Română de Fotbal (FRF) a decis ca Liga 1 să treacă la formatul de 16 echipe pentru sezonul 2020-2021, primelor 13 echipe din actualul sezon urmând să li se alăture FC Argeș, UTA și câștigătoarea barajului dintre Chindia și Mioveni.

Decizia Comitetului de Urgență al FRF, anunțată joi, după o consultare online, aduce vești bune și fanilor dinamoviști. Echipa aflată pe penultimul loc al clasamentului pentru că nu și-a putut disputa cinci meciuri din cauza infecțiilor cu Coronavirus, a scăpat de retrogradare.

La 3 august, Comitetul de Urgenţă a păstrat programarea meciurilor de baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga 1 pe 9 şi 12 august după ce 7 din cele 8 echipe din play-out-ul Ligii 1 s-au arătat de acord cu aceste date. Ca urmare a acestei decizii, echipa FC Dinamo nu mai avea timp să dispute cele cinci partide restante şi încheia sezonul pe 7, poziţie retrogradabilă în Liga a 2-a.

În sezonul viitor, vor retrograda două echipe, locurile 15 şi 16, în timp ce locurile 13 şi 14 vor susţine meciuri de baraj cu locurile 3 şi 4 din Liga a 2-a. Astfel că există posibilitatea să retrogradeze nu mai puţin de 4 echipe.

„Acest sistem rezolvă și câteva minusuri pe care le-am văzut cu toții în Liga 1 cu 14 echipe. Rezolvăm acest minus în ceea ce privește diferența de meciuri dintre play-off și play-out. Erau 10 în play-off și 14 în play-out. Un alt minus face referire la introducerea unei mize sportive pentru echipele din play-out”, a declarat Răzvan Burleanu pentru digisport.ro.

Revin meciurile cu miză

Președintele FRF a ținut să precizeze că această schimbare va aduce miză pe stadioane.

„Astăzi, au fost meciuri fără miză sportivă, ceea ce nu-ți dorești. Introducem și câteva avantaje. Vor fi mai multe oportunități pentru jucători, antrenori, telespctatori, dar și deținătorii de drepturi TV. Un alt avantaj face referire la infrastructură. Punem în valoare infrastructura existentă, dar și cea în fază de construcție. Al treilea avantaj este legat de drepturile TV. Play-out-ul Ligii 1 azi produce o analiză TV medie mai mică decât cea din sezonul regulat.

În ceea ce privește finalul sezonului, asistăm la o schimbare. Vom aplica la acest sistem de 2+2. Două vor retrograda direct, iar două vor merge la baraj.

Un alt element este să folosim toate datele disponibile, iar echipele din play-out să aibă același număr de meciuri ca echipele din play-off. Se va face un baraj între ocupanta locului 7 și ocupanta locului 8 din play-out”, a mai spus Burleanu.

Citește și: Simona Halep, la US Open

#News