Unul din tablourile celebre ale lui Picasso, vândut la licitație pentru 139,3 milioane de dolari

Tabloul o înfăţişează pe una dintre partenerele artistului spaniol, pictoriţa franceză Marie-Thérèse Walter

Tablouri Picasso
Tablouri Picasso sursa foto wikipedia

Una dintre capodoperele maestrului spaniol Pablo Picasso, „Femme à la Montre”, a fost vândută miercuri seară la licitaţie pentru 139,3 milioane de dolari de către Sotheby’s la New York. Este al doilea cel mai mare preţ obţinut vreodată pentru artistul care a murit acum 50 de ani, potrivit g4media.ro.

Tabloul din 1932 o înfăţişează pe una dintre partenerele artistului spaniol, pictoriţa franceză Marie-Thérèse Walter, fiind estimat la peste 120 de milioane de dolari, potrivit Sotheby’s.

Tabloul a aparţinut bogatei newyorkeze Emily Fisher Landau, care a murit în acest an la vârsta de 102 ani. Colecţia ei cuprinde tablouri de Jasper Johns, Willem de Kooning, Mark Rothko şi Andy Warhol. fiind scoasă la licitaţie în cadrul a două seri speciale, miercuri şi joi, la sediul Sotheby’s din New York. Tabloul s-a aflat în sufrageria lui Landau din Manhattan, a precizat Sotheby’s. Potrivit lui Julian Dawes, şeful departamentului de artă impresionistă şi modernă la Sotheby’s, tabloul maestrului spaniol „este o capodoperă în toate dimensiunile sale (…).

Pictat în 1932, ‘annus mirabilis’ pentru Picasso”. Marie-Thérèse Walter a fost „muza de aur” a lui Picasso.

El a cunoscut-o în 1927 la Paris, când era căsătorit cu balerina ruso-ucraineană Olga Khokhlova. Marie-Thérèse Walter fusese pictată de Picasso sub numele de „Femme endormie” (1934), pânza fiind la licitaţie joi de Christie’s, care speră la 25 – 35 de milioane de dolari. În 2021, Christie’s a vândut „Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)” pentru 103 milioane de dolari. Vânzarea de miercuri seară este a doua cea mai scumpă pentru operele lui Picasso. Artistul are acum cel puţin şase tablouri evaluate la peste 100 de milioane de dolari. Recordul său din toate timpurile este „Les femmes d’Alger (Version ‘O’)” pentru 179,4 milioane de dolari. Acest ulei pe pânză pictat în 1955 este cea mai scumpă lucrare modernă vândută vreodată la licitaţie. Femeie jefuită de 20.000 de lei de un bărbat cunoscut pe internet