Protecție pentru o grupare ce vindea țigări de contrabandă, oferită de un polițist din Hunedoara

Omul legii ar fi primit, în mod direct, sume de bani cuprinse între 500 și 2.000 de lei

Sursa foto: Pixabay

Un polițist din IPJ Hunedoara, care își desfășura activitatea în Valea Jiului, a fost arestat preventiv pentru susținerea unei grupări criminale care se ocupă cu contrabandă de țigări aduse din Ucraina. Gabriel Bașta este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (41 de acte materiale), complicitate la contrabandă asimilată și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, potrivit ziare.com.

Potrivit DIICOT în perioada 2018- 6 noiembrie 2023, omul legii ar fi primit, în mod direct, sume de bani cuprinse între 500 și 2.000 de lei.

În schimbul banilor ar fi oferit protecție unor persoane implicate în activitatea ilicită de contrabandă cu țigarete. Omul legii le-a oferit informații despre efectuarea unor percheziții, dispunerea de măsuri preventive sau controale ce urmau să aibă loc la operatori economici din zona Văii Jiului. El a fost prins în flagrant delict, în timp ce ar fi primit mită 1.000 de lei, în scopurile menționate. Pe 7 noiembrie 2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Hunedoara a dispus arestarea preventivă a polițistului pentru 30 de zile.

 Polițistul a fost suspendat din funcție, fiind încadrat la serviciul Judiciar, la Poliția municipiului Petroșani.

Procurori DIICOT Hunedoara și polițiști de la BCCO Alba Iulia au efectuat 56 de percheziții la persoane bănuite constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, luare de mită și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Membrii grupului infracțional, sub coordonarea unuia dintre bănuiți, ar fi achiziționat țigarete de contrabandă din Ucraina. Acestea ar fi fost transportate, distribuite și comercializate preponderent stradal, în mai multe localități din județele Hunedoara și Alba. Prețurile pentru un pachet variau între 8 și 14 lei, în funcție de sortiment și cantitatea achiziționată. Fată căutată de salvamontiști după ce a plecat de acasă în Maramureș