Gaze naturale
Gaze naturale. Sursa foto: RFI.ro

 Spania ia noi măsuri pentru reducerea facturilor plătite de populație și companii pentru utilități, după izbucnirea războiului din Ucraina, potrivit digi24.ro.

Astfel, autoritățile au anunțat reducerea din octombrie TVA la gazele naturale, de la 21% la 5%,  a declarat premierul Pedro Sanchez 

Spania a redus de două ori TVA la energie electrică în ultimul an. Premierul a explicat că măsura va fi luată astfel încât facturile la încălzire ale cetăţenilor să fie mai scăzute, adăugând că:”Guvernul caută să împartă corect costurile şi cheltuielile războiului din Ucraina”.

Recent, în Spania a început să fie aplicat un plafon la preţul gazelor utilizate pentru generarea de electricitate pentru a scădea factura plătită de consumatori, măsură aprobată de Comisia Europeană. Ministrul spaniol pentru Tranziţie Ecologică, Teresa Ribera, a declarat miercuri că beneficiarii acestei măsuri au economisit în ultima săptămână între 25 şi 30 euro/MWh. 

Guvernul spaniol s-a angajat să reducă utilizarea gazelor, în condițiile în care consumul  a crescut față de anul trecut, din cauza  temperaturilor extrem de ridicate

Căldura din această vară a deterrminat folosirea intensivă a aparatelor de aer condiţionat, în contextul în care producerea energiei hidro s-a redus din cauza lipsei apei. De asemenea, și autoritățile din Germania au anunţat luna trecută că vor reduce, pentru o anumită perioadă, TVA la gazele naturale, de la 19% la 7%. Scopul măsurii este de a reduce cheltuielile gospodăriilor şi companiilor, afectate de majorarea costurilor cu energia şi de aplicarea unei noi taxe pe gaze din octombrie. 


Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Executivul se aşteaptă ca furnizorii să transfere integral către consumatori reducerea TVA,  în perioada octombrie 2022 – martie 2024.”Cu această măsură, reducem per ansamblu povara asupra clienţilor mai mult decât povara creată de noua taxă pe gaze. Reducerea TVA se va aplica atât timp cât va fi colectată taxa pe gaze”, a spus cancelarul german. Guvernul României nu a luat în calcul reducerea TVA la gaze și energie electrică, apelând în schimb la o schemă de compensare a  facturilor.

Mii de oameni au aruncat cu roșii la un festival din Spania