Guvernul din Japonia oferă bani familiilor cu copii pentru a se muta din capitală

Oficialii speră să încurajeze familiile cu copii cu vârste de până la 18 ani să revitalizeze regiunile în declin demografic.

Guvernul japonez oferă un milion de yeni (7.500 de dolari) de copil familiilor care se mută din zona metropolitană Tokyo, pentru a opri declinul demografic din celelalte regiuni ale ţării, potrivit ziare.com.

Oficialii speră să încurajeze familiile cu copii cu vârste de până la 18 ani să revitalizeze regiunile în declin demografic şi să reducă presiunea asupra spaţiului şi serviciilor publice din Tokyo, cea mai mare metropolă din lume, cu o populaţie de aproximativ 35 de milioane de locuitori.

 Stimulentul va fi introdus din aprilie, fiind un efort oficial de a readuce la viaţă oraşele şi satele aflate în declin. Deşi populaţia oraşului Tokyo a scăzut pentru prima dată anul trecut, guvernanţii consideră că ar trebui să se facă mai mult pentru a reduce densitatea populaţiei în metropolă şi pentru a încuraja oamenii să înceapă o nouă viaţă în zonele ”demodate” ale ţării, afectate de îmbătrânire, de scăderea populaţiei şi de migraţia tinerilor către Tokyo, Osaka şi alte oraşe mari. Plata, care se adaugă unui sprijin financiar de până la 3 milioane de yeni, va fi oferită familiilor care locuiesc în cele 23 de cartiere centrale din Tokyo şi în suburbiile vecine Saitama, Chiba şi Kanagawa.  Familiile care se relochează primesc între 1 şi 3 milioane de yeni pe gospodărie, cu condiţia să îndeplinească unul dintre cele trei criterii, respectiv angajarea într-o companie mică sau mijlocie din zona în care se mută, continuarea activităţii la vechile locuri de muncă prin muncă la distanţă sau începerea unei afaceri la noul lor domiciliu. În anumite situaţii, o familie cu doi copii ar putea primi chiar 5 milioane de yeni.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare, familiile trebuie să se mute în afara zonei metropolitane Tokyo, deşi unele ar putea primi banii şi dacă se mută în zonele muntoase aflate în interiorul graniţelor oraşului.

 Aproximativ 1.300 de municipalităţi, circa 80% din total, au aderat la acest program. Familiile care aleg să se mute şi să primească bonificaţia trebuie să locuiască în noile lor case minim cinci ani, unul dintre membrii gospodăriei trebuind să fie angajat sau să aibă în plan deschiderea unei noi afaceri. Cei care ar vrea să se mute înainte să treacă cei cinci ani vor trebui să returneze banii statului. Guvernul speră ca 10.000 de persoane să se mute din Tokyo în zonele rurale până în 2027. Cea mai recentă încercare de revigorare a regiunilor vine şi pe fondul unei noi scăderi a populaţiei Japoniei, în timp ce numărul persoanelor de peste 65 de ani continuă să crească, iar rata natalităţii rămâne foarte scăzută.

2022, cel mai călduros an pentru Spania