Testarea vaccinului anticancer, începută în Marea Britanie

.Autoritățile vor să vindece aproape 10.000 de bolnavi până în 2030

Guvernul britanic și producătorul german BioNTech au semnat un acord prin care vor iniția teste clinice pentru vaccinurile împotriva cancerului. Marea Britanie, care a lansat miercuri parteneriatul cu dezvoltatorul serului anti-COVID, își propune ca până în 2030 să trateze aproape 10.000 de bolnavi de cancer cu noul vaccin, potrivit digi24.ro.

Spre deosebire de vaccinurile profilactice, care sunt pentru prevenție și se administrează persoanelor sănătoase, vaccinurile personalizate împotriva cancerului sunt „terapeutice”, ceea ce înseamnă că sunt administrate drept tratament pacienților cu cancer.

 Acestea sunt imunoterapii bazate pe ARN mesager, ceea ce înseamnă că activează sistemul imunitar al pacientului pentru a recunoaște și elimina celulele canceroase.Vaccinurile personalizate împotriva cancerului pot fi particularizate pentru o persoană și pentru cancerul pe care aceasta îl are, pe baza secvenței genomice a eșantionului de celule canceroase a pacientului.

În timp ce gigantul farmaceutic german a demarat deja testarea vaccinurilor personalizate împotriva cancerului, este de așteptat ca majoritatea pacienților să acceadă în program abia în 2026, cu toate acestea, testarea inițiată de Serviciul Public de Sănătate va începe în cursul acestui an. „Odată cu vaccinarea primilor pacienți în toamnă, sperăm să le creștem șansele de supraviețuire”, a declarat Amanda Pritchard, director general al Serviciului Public de Sănătate britanic. Serviciul Public de Sănătate britanic, alături de compania sanitară de stat Genomics England, au lansat o platformă de promovare a vaccinării împotriva cancerului, astfel încât să încurajeze pacienții interesați să se înscrie și să ia parte la testare. Scopul este de a-i ajuta pe pacienții care nu au răspuns bine la tratamentele generice anticancer.

Căminul de bătrâni „Casa Armonia”, închis de ANPC, în urma unor controale întreprinse alături de DIICOT