Lobotomia, practica barbară agreată de medicina secolului trecut

Rosemary, sora fostului președinte american, John F. Kennedy, este una dintre victimele procedurii medicale de nișă

Cu toate că, în zilele noastre, medicina se poate lăuda cu practici și soluții destul de avansate, drumul spre prezentul pe care îl cunoaștem acum a fost pavat cu unele dintre cele mai urâte și mai inumane metode de tratare a diferitor boli. Una dintre practicile vehement contestate în ziua de azi este lobotomia, o practică chirugicală folosită îndeosebi în spitalele de psihiatrie a anilor ’40-’50, ca soluție absolută la diferitele afecțiuni mai grave sau mai puțin grave de natură psihică (însă nu numai). O ultimă soluție – la propriu și la figurat.

De cele mai multe ori, lobotomia înlocuia cu grație nepriceperea, indiferența, ori chiar reavoința, reducând indivizi tratabili la stadiul de legumă. Numai în Statele Unite ale Americii au fost efectuate în jur de 20.000 de lobotomii. Noroc cu inventarea medicamentelor antipsihotice care au făcut ca această practică sinistră să-și piardă din frecvența de execuție, până la dispariția totală din manualele medicale.

Rosemary, sora fostului președinte american, John F. Kennedy, printre pacienții lobotomizați ai vremurilor

Rosemary Kennedy

Sora mai mică a celui ce avea să devină președinte al Statelor Unite ale Americii s-ar fi născut, potrivit Ranker.com, suferind de dislexie. Dacă în 2021, afecțiunea nu mai este considerată una foarte gravă, pe timpuri, mai exact în 1941, ea intra în categoria celor rezolvate doar cu o lobotomie ca la carte. În plus, Rosemary prezenta, spre marele ei ghinion, inclusiv probleme grave în ceea ce privește capacitatea de învățare, astfel că soarta ei a părut pecetluită încă de la început.

După ce a cerut părerea Departamentului de Psihologie de la Harvard, Joe Kennedy, tată acesteia, a dispus efectuarea procedurii de lobotomie frontală. Rosemary Kennedy avea doar 23 ani în momentul deciziei luate de cel care ar fi trebuit să aibă grijă de ea. Rezultatul direct al lobotomiei a constat în paralizia parțială a fetei.

Ulterior, aceasta a fost internată într-un spital de psihiatrie, unde a fost nevoită să învețe din nou lucruri elementare ca periatul dinților, mersul sau îmbrăcatul. Iar dacă înainte de procedură Rosemary era o tânără plină de viață, energică, această caracteristică avea să dispară total în urma operației de lobotomizare.

Ba chiar mai mult decât atât, familia ei a încercat să ascundă adevărul despre condiția ei, mama acesteia lipsind de la vizite timp de 20 ani, la sugestia tatălui. Revenirea lui Rosemary în familie s-a întâmplat întâmplat în 1969, la moartea lui Joe Kennedy.

Rosemary Kennedy a încetat din viață în 2005, la vârsta de 86 ani. Ea nu și-a revenit niciodată complet.

Ce este lobotomia?

Lobotomia reprezinta o incizie chirurgicala a unui lob a unui organ intern. De cele mai multe ori, termenul lobotomie se aplica operatiei chirurgicale care consta in sectionarea, in encefal, a unei parti din fibrele nervoase care leaga lobul prefrontalcu restul creierului. Aceasta interventie se practica pe subiectii atinsi de anxietate paroxistica cronica, de obsesii grave si asupra bolnavilor in stare de suferinta morala permanenta care au incercat de mai multe ori sa se sinucida. Lobotomia a suscitat numeroase rezerve din cauza extinderii abuzive a practicarii sale, din cauza saracirii afective a subiectului lobotomizat si a frecventei resutelor

Desiniție dată de PCFarm.ro

Citește și: Agentul Portocaliu, bomba ecologică care a nimicit Vietnamul