Colt elefant
Colt elefant. Sursa foto: stiripesurse.ro

 Descoperire senzațională a arheologilor, făcută în sudul Israelului, potrivit g4media.ro. Oamenii de știință au găsit un colţ fosilizat  al unei specii preistorice de elefanţi gigantici care au trăit în regiunea bazinului Mării Mediterane.

Descoperirea a fost făcută în urma unor săpături, oamenii de ştiinţă estimând că respectivul colţ cu o lungime de 2,5 metri a aparţinut unui elefant-cu-colţi-drepţi (Palaeoloxodon antiquus)

Este vorba despre o specie dispărută, care are o vechime de aproape o jumătate de milion de ani. Exemplarul a fost descoperit într-o regiune unde au fost descoperite şi unelte din piatră şi silex, dar şi rămăşiţe fosilizate ale altor animale.
„Acesta este cel mai mare colţ fosilizat găsit vreodată într-un sit preistoric din Israel sau din Orientul Apropiat”, a declarat Avi Levy, expert în preistorie la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi şi directorul şantierului arheologic în care a fost făcută descoperirea.

„Ne aşteptăm ca descoperirea colţului de elefant într-un context clar arheologic să aducă lumină în această chestiune”, a declarat Omry Barzilai, cercetător la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi.

Elefanţii-cu-colţi-drepţi, o specie dispărută, erau mult mai mari decât elefanţii africani actuali

Ei făceau parte din fauna bogată a acestei regiuni, unde trăiau bovine şi cai sălbatici, căprioare, mistreţi şi hopopotami.

După conservare, colţul de elefant preistoric va fi expus în cadrul unei expoziții permanente organizată în holul central al Campusului Naţional de Arheologie a Israelului din Ierusalim.