Structura anului școlar 2021-2022, una dezechilibrată

Ordinul ministrului Educației publicat în Monitorul Oficial, elevii sunt nemulțumiți

Potrivit documentului, publicat în MO, structura anului școlar 2021-2022 va avea 34 de săptămâni,începând cu 13 septembrie. Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021, iar semestrul al II-lea – 20 de săptămâni, din data de 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022. În semestrul I, în perioada 25 – 31 octombrie, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele de preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă este programată din data de 23 decembrie 2021 şi până pe 9 ianuarie 2022. În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie – 1 mai 2022. Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprilie 2022.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea la începutul lunii februarie, că în viitorul an școlar semestrul al doilea va începe după vacanța de Crăciun, care va fi comasată cu actuala vacanță dintre semestre.

„N-am înțeles care e sensul să faci ore până de Crăciun, să intri în vacanța de Crăciun și Anul nou, să te întorci la școală și să încerci să-ți aduci aminte ce ai învățat înainte de Crăciun, să iei note și apoi să intri în altă vacanță. Ne gândim la o structură care să se încheie înainte de Crăciun. S-a predat, s-a evaluat, elevii pleacă liniștiți în vacanță, profesorii pot pleca de asemenea în vacanță, o vacanță care să fie mai lungă cu o săptămână, după care începe semestrul 2”, a declarat Cîmpeanu.

Elevii, nemulțumiți de structura aprobată

Consiliul Național al Elevilor susține că structura anului școlar 2021-2022 a fost aprobată fără o dezbatere publică, iar asta denotă că Ministrul Educației nu ține cont de opiniile reprezentanțiilor eleviilor din România.

Ministerul [Educației] își asumă, practic, o fragmentare extremă a anului școlar și un dezechilibru semnificativ între semestre. Atragem atenția faptul că o astfel de măsură a fost aprobată și în timpul ministeriatului Ecaterinei Andronescu, iar, la acel moment, atât elevii, cât și părinții și profesorii s-au poziționat puternic împotriva unei astfel de inițiative”, a declarat Rareș Voicu, președintele CNE, într-un comunicat, citat de edupedu.

Revin olimpiadele școlare, după un an de pauză

După ce în acest an școlar toate olimpiadele școlare au fost suspendate, din cauza pandemiei, acestea vor reveni în anul școlar 2021-2022, urmând să se desfășoare în perioada „Școlii Altfel”. Reamintim că, pe 4 noiembrie, fostul ministru al Educației Monica Anisie a semnat un ordin de ministru prin care a prorogat olimpiadele naționale din acest an școlar pentru anul școlar viitor. Este vorba de Ordinul nr. 5924/2020 care amână pentru 2021-2022 aplicarea prevederilor Ordinului nr. 3035/2012 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare.

Citește și: Cîmpeanu vrea un registru unic pentru diplomele eliberate de „Educație”