Clădirea Colegiului Național Gheorghe Șincai, evacuată după 1 august

Urmează doi ani de lucrări pentru reabilitarea clădirii „monument istoric”

Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 al Municipiului București au semnat un protocol prin care își asumă în mod explicit obligația de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, a transmis Ministerul Educației.

Potrivit acestui document, „până la data de 1 august 2021, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va prezenta mai multe variante conforme intereselor educației pentru relocarea activităților didactice desfășurate în Colegiul Național Gheorghe Șincai, pe perioada execuției lucrărilor, prevăzute cu o durată de 22 de luni”, se arată în protocol.

Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părților semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor și părinților.

De asemenea, în organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va sprijini Colegiul Național „Gheorghe Șincai” în vederea garantarii conservării în cele mai bune condiții a arhivei și a elementelor de patrimoniu.

În același context organizatoric, în urma primirii de către Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a clădirii identificate, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va iniția toate procedurile necesare demarării lucrărilor de construcții necesare și dotării clădirii cu mobilier specific. După finalizarea si recepționarea lucrărilor de construcții, Primăria Sectorului 4 își asumă obligația de a preda clădirea identificată către Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

Proteste împotriva evacuării

Săptămâna trecută zeci de profesori și elevi au protestat în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” pentru a nu fi evacuați din clădire, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, au fost la fața locului.

După acel eveniment, o parte dintre profesorii de la Colegiul „Gheorghe Șincai” i-au adresat o nouă scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, după ce nu au primit niciun răspuns la cea din 20 ianuarie. În noua scrisoare, transmisă după întâlnirea cu ministrul Sorin Cîmpeanu, ei invocă repetat proiectul prezidențial privind educația și susțin: „Într-o Românie Educată, cerințele noastre ar fi fost luate în considerare, fără tăgadă. Așadar, Excelența Voastră, iată de ce nu credem că proiectul de țară pe care îl doriți înfăptuit este în mâinile potrivite.”

Clădirea colegiului, monument istoric

În octombrie 2020, Primăria Sectorului 4 a solicitat intervenția în regim de urgență a Inspectoratului Școlar al Municipiului București și a Direcției de Sănătate Publică București, „pentru punerea în siguranță a elevilor și a personalului Colegiului Național Gheorghe Șincai”.

„Clădirea, monument istoric, a fost expertizată și încadrată în clasa de risc seismic 2, ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi și de personalul didactic și nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securității și integrității fizice a persoanelor”, susține primăria condusă de Daniel Băluță, citat de edupedu.

Citește și: Nicușor Dan salvează clădiri istorice, dar uită de frigul din apartamente