Marcel Vela

Ministrul de interne, Marcel Vela, a dat de curând declarații privind cărțile de identitate viitoare și forma în care acestea se vor prezenta. Astfel, ministrul a menționat faptul că acestea vor avea opțional cip, însă cei ce vor alege, dintr-un motiv sau altul, să nu opteze pentru cele cu cip, nu vor putea să iasă din țară ca până acum, doar cu buletinul.

„Se va crea și posibilitatea de a crea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip.

Cartea simplă de identitate nu va conţine cip sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit de anul viitor pentru a ieşi din ţară” a declarat ministrul Marcel Vela în conferința de presă.

De asemenea, s-a menționat despre faptul că noile cărți de identitate vor include și opțiunea cardurilor de sănătate, astfel că toate informațiile se vor afla pe un singur card.

„Cărţile electronice de identitate vor simplifica relaţia cetăţenilor români cu autorităţile naţionale şi cu cele din alte state.

Cetăţenii vor putea interacţiona de unde vor cu autorităţile administraţiei publice putând cere prestarea de servicii, vor fi eliminate celebrele cozi de la ghişeele din zona Ministerului Interne şi din alte zone ale administraţiei publice.

Cartea electronică de identitate va asigura funcţionalitatea de card de sănătate”, a adăugat acesta.

Aceste noi schimbări vor începe să intre în vigoare din data luna august a anului 2021. Cât despre aspectul carților de identitate, zvonuri povestesc despre un buletin mai mic, mai accesibil, mai ușor de utilizat.

#News