Ludovic Orban și Florin Cîțu/FOTO: . Andreea Alexandru

Procurorii DNA investighează mai multe achiziții făcute în plină pandemie de coronavirus, iar dosarul Unifarm este în centru atenției. Ultimele nume sonore implicate în acest scandal sunt ale premierului Ludovic Orban și a ministrului Finanțelor, Florin Cîțu. Jurnalistul de investigații Florin Căutiș a făcut dezvăluiri incredibile care lovesc în plin kamarila primului ministru Orban.

„Ați citit probabil zilele trecute despre dosarul deschis de DNA la adresa lui Adrian Ionel, directorul companiei Unifarm și despre faptul că a fost destituit, fiind acuzat de o mită de 760.000 euro, negociată la restaurantul „Bârlogul lupului”. Mai era câte ceva de spus, chiar foarte interesant, uitat de DNA. Iată un tablou ceva mai întregit:

BSG Business Select, firma inactivă a unui iranian pe nume Alireza Yousefi Jouybari, prinde brusc viață la începutul lunii martie și e gata să aducă măști din Turcia pentru Unifarm. Contractul este parafat pe 5 martie. Pe 11 martie 2020 firma BSG este preluată în mod bizar de Simona Ciulavu, de care se spune că a fost amanta lui Orban. Simona Ciulavu a făcut pușcărie pentru aderare la grup infracțional (Clanul Sportivilor), iar după închisoare a lucrat, întâmplător, la Primăria Capitalei când Ludovic Orban era viceprimar, iar apoi a lucrat la Ministerul Transporturilor când Ludovic Orban era ministru. Coincidență.

Pe 16 martie 2020 Adrian Ionel transmite firmei BSG că îi va rezilia contractul fiindcă nu aduce la timp măștile. Sursele noastre spun că imediat Simona Ciulavu a început un asalt de mesaje și apeluri pe telefonul lui Adrian Ionel. Ca să-l convingă pe directorul Unifarm să renunțe la rezilierea contractului cu BSG, Simona Ciulavu îi transmite lui Adrian Ionel că va fi sunat imediat de premierul Orban și de ministrul Câțu.

La vreo trei minute distanță de la convorbirea cu Simona Ciulavu Adrian Ionel este sunat de premier, apoi de ministru, atenție, pe whatsapp (!), și ambii îi cer să rezolve cu livrările din Turcia. Coincidență din nou, desigur. Apoi Simona Ciulavu mai are niște premoniții. Îi spune lui Adrian Ionel că va fi sunat de ambasadorul României în Turcia și se întâmplă imediat și acest lucru. Coincidență și asta.

Pe 19 martie BSG livrează doar 1.000.000 de măști, nu 3.000.000, câte se angajase prin contract. Contractul este reziliat. Peste o săptămână Adrian Ionel este anunțat din vamă că un TIR cu măști din Turcia vine către el, din partea BSG. Revoltat, știind că a reziliat contractul cu firma BSG, Adrian Ionel anunță Direcția de Investigare a Criminalității Economice (DICE). Respectivei structuri i-a pus la dispoziție mesajele din partea Simonei Ciulavu și dovezile că a fost sunat pe whatsapp de Orban și Câțu. Aceasta se întâmpla în urmă cu vreo două luni.

Fiind vorba de înalți demnitari, Direcția de Investigare a Criminalității Economice a înaintat, sau ar fi trebuit să înainteze la DNA, probele. Cert este că peste două luni distanță DNA se decide să facă o anchetă, dar nu despre Ciulavu-Orban-Câțu, ci despre Adrian Ionel, despre care Ciulavu zice că ar fi pretins un comision de 18% unui intermediar pentru aceste măști”, a punctat Căutaș.

Ionel Adrian a fost sacrificat, dar pe bani mulți

Cel sacrificat în povestea Unifarm este directorul general Ionel Adrian, între timp suspendat din funcție de Consiliul de Administraţie al Unifarm, după ce a fost plasat sub control judiciar de către DNA. Concret, directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar de către DNA, pentru mai multe infracţiuni, printre care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului.

DNA îl acuză pe Ionel Adrian și de abuz în serviciu și complicitate la trafic de influență. Pentru mita promisă, Adrian Ionel ar fi semnat cu o firmă din Turcia, un contract de achiziție a 250.000 de combinezoane și trei milioane de măști chirurgicale, în valoare de aproape 63 de milioane de euro. După livrare, produsele sanitare s-au dovedit de o calitate mult mai slabă decât cea prevăzută în contract. Conform procurorilor, după plata intermediarului care negocia atribuirea contractului, în buzunarul lui Ionel Adrian ar fi intrat 760.000 de euro. O tranşă de un milion de măşti nu a fost conformă, creând un prejudiciu de 2,3 milioane de lei pentru Unifarm.

Totodată, procurorii anti corupție susţin că Eugen Adrian Ionel a dobândit nelegal calitatea de director general al Unifarm, în 2016. Practic, în calitate de membru în consiliul de administrație al companiei, acesta s-a votat singur pentru a ocupa funcția de director general și, implicit, a încasat ilegal salarii în valoare totală de aproape jumătate de milion de lei.

Citește și: DNA l-a pus sub acuzare pe directorul Unifarm pentru luare de mită și nu numai

HashtagNews.ro