Cercetările au descoperit că purtarea unei măști este una dintre cele mai eficiente metode pe care oamenii le pot folosi, pentru a încetini răspândirea unui virus. Cu toate acestea, miturile despre purtarea măștii inundă social media – oamenii se tem că purtarea acestora va scădea nivelul de oxigen sau va provoca intoxicații cu dioxid de carbon. Alții se tem că vor dezvolta infecții bacteriene din măști umede, transpirate, sau vor slăbi capacitatea sistemului imunitar de a combate răcelile.

Medicii spun că se poate respire și cu mască!

În presa americană, profesioniștii din domeniul sănătății au încercat să clarifice aceste concepții greșite, apărute în spațiul virtual și răspândite printre oameni. Un medic din Carolina de Sud a contestat ideea că nivelul de oxigen scade dramatic, în timp ce poartă o mască. Dr. Megan Hall și-a testat saturația de oxigen și ritmul cardiac folosind un pulsximetru în patru situații, timp de cinci minute pentru fiecare stare: una fără mască, una cu mască chirurgicală, una cu mască N95 și alta cu mască N95 și chirurgicală. „Nu există nicio schimbare semnificativă în saturația mea de oxigen, în niciun scenariu. Deși poate că este incomod pentru unii, se poate respira fără probleme”, a împărtășit medicul pe Facebook.

Purtarea unei măști este cea mai sigură, în lupta contra infectării!

Doctor Megan Hall

Măștile funcționează prin filtrarea și suprimarea particulelor de aer. Dacă cineva este infectat, dar nu are simptome, ceea ce este cunoscut sub numele de asimptomatic, particulele lui de la gură, nas și partea din spate a gâtului ies atunci când respiră și se întind la aproximativ 6 metri. Masca împiedică unele particule să se răspândească liber și împinge un pic de aer în loc să iasă.

Dr. Liam Sullivan

Dr. Liam Sullivan, specialist în boli infecțioase la Spectrum Health din Grand Rapids, Michigan, a declarat că, dacă măștile ar fi periculoase, ar exista mai multe cazuri de asistenți medicali și medici care ar muri în sala de operație. „Nu-i văd că mor din lipsa de oxigen sau de prea mult dioxid de carbon”, a spus el pentru presa de peste Ocean.

Oamenii sunt mai calzi, când poartă mască!

Este părerea lui Kirsten Koehler, profesor asociat în sănătatea mediului și inginerie, la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, Maryland, care este un om de știință în aerosoli. „Studiile științifice arată că nu există modificări importante ale nivelului de C02 sau ale nivelului de oxygen, chiar și la purtarea măștilor chirurgicale. Posibil ca oamenii să se simtă doar supraîncălziți, atunci când poartă mască. „

Doctor Kirsten Koehler

Respirația este mai greoaie, dar asta înseamnă filtrarea aerului…

Și dr. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt din Nashville și director medical al Fundația Națională a Bolilor Infecțioase, a venit cu o precizare personală: „Dacă poartă măști corect, este adevărat că respirația este ceva mai greoaie. Dar asta înseamnă că masca acționează ca un filtru ”, a explicat Schaffner. Unii spun că nu pot purta o mască din cauza astmului sau a bolii pulmonare obstructive cronice, deși experții bănuiesc că mulți cu funcția pulmonară compromisă sunt mai dispuși să poarte măști. „Marea majoritate a persoanelor cu adevărate boli pulmonare subiacente vor purta o mască pentru că știu dacă se expun la orice virus, riscă și alte complicații grave”, a mai spus Sullivan. Sunt zvonuri că purtarea măștii ar putea provoca umiditate, care să ducă la infecții bacteriene – nimic mai neadevărat!  ”Nu există nicio dovadă în acest sens”, a spus Schaffner. ”Ba mai mult, pot să vă garantez faptul că purtarea unei măști, intermitent sau chiar toată ziua, nu va slăbi sistemul imunitar”, a mai adăugat medicul de la Universitatea din Nashville.

Motivul real pentru care mulți nu doresc să poarte măști

Doctor William Schaffner

Cel mai frecvent motiv pentru care oamenii nu doresc să poarte o mască este pe fond psihologic – sunt incomode, deranjează. De aceea, experții din sănătate recomandă mai degrabă distanțarea socială, apoi spălarea pe mâini și dezinfectarea. „Noi recomandăm măștile, ca protecție personală, ca ultimă soluție și recunoaștem că sunt incomode. Oamenii din țările occidendale nu sunt obișnuiți cu purtarea lor, nu este o normă socială pentru ei”, a conchis  doctoral William Schaffner.

Iată, așadar, că purtarea măștilor ne ajută să ne ferim de infectarea cu viruși. Specialiștii ne-au demonstrat că masca nu ne diminuează oxigenul și nici nu mărește dioxidul de carbon. Purtarea măștii înseamnă că îți pasă de semenii tăi, că respecți toate ființele umane, inclusiv pe tine!

Hashtag News