Munți mult mai înalți decât vârful Everest, descoperiți ascunși pe Pământ 

Experții au constatat că există munți uriași la limita dintre nucleu și mantaua planetei, la aproximativ 2.900 de kilometri adâncime

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Arizona din Statele Unite, care a efectuat o amplă cercetare, a făcut o descoperire cu totul neobișnuită: munți de peste 4 ori mai înalți decât vârful Everest, ascunși în interiorul Pământului, potrivit ziare.com.

Experții au constatat, după ce au folosit datele de la centrele de seismografie din Antarctica, că există munți uriași la limita dintre nucleu și mantaua planetei noastre, la aproximativ 2.900 de kilometri adâncime.

„Structurile asemănătoare munților pe care le-am descoperit sunt absolut misterioase”, au spus specialiștii americani. Oamenii de știință au explicat că aceste lanțuri muntoase subterane – denumite zone cu viteză ultra joasă sau ULVZ – au reușit să scape de privirea experților în toți acești ani, până când cutremurele și exploziile atomice au generat suficiente date seismice pentru a fi observate de ei. Când cercetătorii s-au uitat la valurile generate de 25 de cutremure, au descoperit că acestea au încetinit în mod inexplicabil când au ajuns la o zonă zimțată de la limita dintre nucleu și mantaua Pământului, în interiorul planetei noastre. Acest vast lanț de munți din altă lume a fost foarte variabil – unele vârfuri se întindeau până la 40 km (24,8 mile) în sus în manta, echivalentul a de 4,5 ori înălțimea Everestului (8.848 de metri).

„Analizând 1000 de înregistrări seismice din Antarctica, metoda noastră de imagistică de înaltă definiție a găsit zone subțiri anormale de material la CMB [limita nucleului cu mantaua] oriunde am sondat”, a spus geofizicianul de la Arizona State University Edward Garnero.

Din 2015, experții au instalat numai puțin de 15 stații seismice în Antarctica, continentul alb, cu scopul de a studia interiorul Pământului. Munții interiori ciudați ai Pământului apar la un prag critic: cel dintre nucleul metalic al planetei și mantaua stâncoasă din jur. Această tranziție bruscă este, după cum subliniază echipa lui Hansen, chiar mai drastică decât schimbarea proprietăților fizice dintre roca solidă și aer. Olandezii vor primi gratuit cremă de protecție solară din partea autorităților