Protest al unui grup italian de protecție a consumatorilor față de creșterea prețului pastelor

Greva națională a pastelor va începe pe 22 iunie

Un grup italian de de apărare a drepturilor consumatorilor solicită o grevă națională a pastelor de o săptămână, începând cu 22 iunie, după ce guvernul de la Roma a avut o reuniune de criză luna trecută și a decis să nu intervină asupra prețurilor, potrivit g4media.ro.

Reprezentanții grupului spun că prețul produsului de bază de pe fiecare masă italiană a crescut de două ori mai mult decât rata inflației.

„Greva macaroanelor este pentru a vedea dacă menținerea pastelor pe rafturi va face să scadă prețurile, în marea tradiție anglo-saxonă de boicotare a bunurilor”, a declarat Furio Truzzi, președintele grupului Assoutenti. „Prețul pastelor este absolut disproporționat față de costurile de producție”. Prețurile produselor alimentare au crescut mai puternic în Europa decât în alte economii avansate – de la SUA la Japonia – din cauza creșterii costurilor cu energia și cu forța de muncă și a impactului războiului Rusiei în Ucraina. Asta deși costurile pentru produsele alimentare de bază au scăzut de luni de zile de la maximele record, inclusiv grâul pentru făina folosită la fabricarea pastelor s-a ieftinit. 

Magazinele și furnizorii au fost acuzați de „greedflation”, o inflație a lăcomiei, dar economiștii spun că profiturile retailerilor au fost stabile și că problema se reduce la costul mai mare de producție a alimentelor.

Guvernul francez a ajuns la un acord pe trei luni cu lanțurile de supermarketuri pentru ca acestea să reducă prețurile la sute de produse de bază și alte alimente, acord care se așteaptă să fie prelungit până la vară. Marea Britanie – unde inflația alimentară a atins maximele ultimilor 45 de ani – discută o măsură similară. Țări precum Ungaria, cu cea mai mare inflație alimentară din Uniunea Europeană, și Croația au impus controlul prețurilor la produse precum uleiul de gătit, unele bucăți de carne de porc, făina de grâu și laptele.Guvernul italian afirmă că va consolida monitorizarea prețurilor prin colaborarea mai strânsă cu cele 20 de regiuni ale țării, dar nu va impune astfel de limite.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a murit