Foto: Pixabay.com

În Grecia, începând din 24 decembrie 2021 și până în 2 ianuarie 2022, purtarea măștilor sanitare va fi obligatorie atât în interior, cât și în exterior. Autoritățile au luat această măsură cu scopul de a limita răspândirea variantei Omicron a coronavirusului.

Thanos Plevris, ministrul Sănătății, a declarat că în perioada sărbătorilor de sfârșit de an, mii de oameni se adună în aer liber, motiv pentru care masca a redevenit obligatorie.

De asemenea, festivitățile publice de Crăciun și Anul Nou au fost anulate, iar toți călătorii care sosesc în Grecia sunt sfătuiți să se testeze în a doua și a patra zi de la sosire, relatează Digi24.

Grecia și obligativitatea vaccinului

Totodată, ministrul Sănătății a mai precizat că în următoarea perioadă vor fi anunțate alte restricții privind activitățile sportive, de divertisment și telemunca. Acestea vor intra în vigoare după data de 3 ianuarie 2022.

Reamintim că în Grecia au fost administrate peste 16, 5 milioane de vaccinuri la o populație de 10,7 milioane.

Autoritățile au declarat că vor impune o amendă de 100 de euro pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate. Sancțiunea ar urma să se aplice în fiecare lună începând cu 16 ianuarie.

Premierul Greciei a susținut că o astfel de măsură este drastică, dar necesară pentru a proteja peste o jumătate de milion de greci în vârstă care nu au reușit să se imunizeze împotriva noului coronavirus. „Este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru sănătate”, a spus premierul Greciei la sfârșitul lunii noiembrie.

Aproximativ 63% din populația de aproximativ 11 milioane de locuitori a Greciei este complet vaccinată.

Spania a reintrodus purtarea măștii în exterior

De asemenea, guvernul spaniol a decis, în urmă cu două zile, ca purtarea măștii să redevină obligatorie în exterior, în contextul în care numărul de infectări cu COVID-19 a crescut simțitor. Mai mult, în cea mai mare parte a regiunii Catalonia au fost introduse noi restricții de circulație pe timpul nopții, pentru a opri răspândirea noului coronavirus.

Conform ministerului spaniol al Sănătății, jumătate din totalul de infectări cu COVID-19 sunt cu noua tulpină Omicron.

Un bărbat s-a vaccinat de 10 ori într-o zi împotriva COVID-19