Iohannis ar accepta propunerile liberalilor de premier

Fie că e vorba de Cîțu sau de Orban, dar să aibă susținerea coaliției  

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că se așteaptă ca cele trei partide ce se află încă în „focul negocierilor” pentru formarea unei coaliții de guvernare să anunțe un nume de premier. Mai mult, șeful statului este dispus să îl accepte, dacă acesta este susținut de coaliție, dar nu vede formarea Guvernului până la Crăciun.

De regulă, după alegeri, prima dată se constituie noul parlament și abia după se fac consultări pentru formarea guvernului. Acum, că e pandemie, am început mai repede consultările. Sunt lucruri care durează. Nu vreau să repetăm greșelile pe care le-am făcut în trecut. Partidele de la noi sunt în etapa în care încă învață cum se negociază portofolii, program de guvernare etc. Am avut coaliții care nu au funcționat foarte bine și aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple. Ce să caute președintele într-o negociere concretă între partide? Acolo trebuie să se înțeleagă partidele.

Klaus Iohannis, președintele României

„Sunt viziuni diferite, programe de guvernare diferite, scheme diferite, și de asta trebuie să avem puțină răbdare ca partidele să negocieze aceste lucruri. Că este Orban, îl accept, că este Cîțu, îl accept. Nu știu ce negociază ei acolo, dar eu am să accept propunerea pe care o vor avea. Să avem puțin rabdare. Și pentru mine este important să se formeze relativ repede un guvern pentru a gestiona pandemia, să avem un guvern care se bazează pe o majoritate solidă în Parlament”, a declarat președintele.

O propunere susținută, poate fi acceptată

„Dacă se înțeleg PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîțu îl accept, sau să fie altcineva, dar la urmă, să vină și să propună pe cineva”, a mai spus președintele.

Totodată acesta a explicat care este din punctul său de vedere motivul pentru care negocierile se află în impas, este chiar negocierea.

„Motivul principal pentru care cred că nu s-au înțeles până acum este pentru că sunt în negociere. E devreme să vorbim despre un eșec. Principalul motiv este că au încercat, cel puțin unii, să negocieze via media, ceea ce nu se face, pur și simplu. O negociere se face între partidele din coaliție și nu se comunică rezultate intermediare, deoarece acestea scad încrederea publicului în partide”, a mai spus Iohannis.

Guvernul, „cadoul” de Crăciun, dar cu întârziere

Întrebat dacă sunt șansele ca România să aibă noul Guvern până la Crăciun, Iohannis a precizat că acest lucru se poate în împlini, într-o variantă optimă, dar că totul depinde de aceste negocieri. Mai mult, Iohannis consideră că nu este indicat ca politicienii să fie „împinși de la spate” pentru a grăbi evoluția lucrurilor.

„Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun, dar vedeți că negocierile sunt negocieri, ele câteodată merg bine și rapid, pe urmă se opresc, iarăși pornesc. Nu cred că este bine să îi împingem prea tare de la spate pe politicieni, pentru a evita greșelile care s-au mai făcut în România în formarea coalițiilor, să nu se discute problemele sensibile și ele, după un timp, să ducă la ruperea coaliției. Prefer să discute problemele și cele sensibile, să găsească soluții sau să găsească abordări comune și după aceea să guverneze cu folos pentru români și pentru România”, a mai spus Iohannis.

PSD, stă pe „tușă

În ceea ce îi privește pe social democrați ce vor să formeze ei un guvern, fiind câștigătorii alegerilor, Iohannis a precizat că nu este posibil acest lucru, făcând trimitere la art. 103 din Constituția României, potrivit căruia „președintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„Din informațiile mele, PSD nu negociază cu niciun alt partid sau, invers, niciun alt partid nu negociază cu PSD. PSD singur, da, a obținut cele mai multe voturi, dar asta nu înseamnă că poate să emită pretenții la guvernare. Este o interpretare exagerată cu care vin pesediștii în fața publicului. Constituția este foarte clară. Dacă un partid câștigă peste 50% din mandate atunci are dreptul să formeze el guvernul așa cum își dorește”, a mai spus Iohannis.

Citește și: Iohannis a semnat, astăzi, decretul pentru convocarea noii legislaturi parlamentare

#News