Gabriela Firea: Prelungim, la cererea primarilor, cu încă două luni perioada în care pot fi depuse dosarele de finanțare pentru construcția celor 150 de centre de zi destinate copiilor din medii vulnerabile

Primarii din toată țara au solicitat timp pentru finalizarea studiilor de fezabilitate sau a proiectelor tehnice.din medii vulnerabile,

Prelungim, la cererea primarilor, cu încă două luni perioada în care pot fi depuse dosarele de finanțare pentru construcția celor 150 de centre de zi destinate copiilor din medii vulnerabile, proiect asumat în PNRR și o investiție de 50 de milioane de euro., a declarat Gabriela Firea.

Potrivit ministrului Muncii, sunt 73 de proiecte depuse până astăzi, dar primarii din toată țara au solicitat timp pentru finalizarea studiilor de fezabilitate sau a proiectelor tehnice.

„Am decis să extindem termenul limită până la 10 iunie inclusiv și venim astfel în sprijinul tuturor celor care erau pe punctul de a renunța, pentru că nu aveau gata toată documentația și riscau să nu fie eligibili pentru finanțare. Mi se pare foarte important să facem tot ce ține de noi ca acești bani să ajungă în comunitățile care au nevoie de ei. Doar așa putem contribui concret la sprijinirea acelor familii fără posibilități și putem preveni separarea copiilor de părinții lor. În centrele de zi copiii pot veni după școală sau după grădiniță și vor primi tot ce au nevoie: o masa caldă, ajutor la teme, consiliere din partea specialiștilor, atât ei cât și părinții, iar seara se pot întoarce acasă.”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriel Firea: Este una dintre soluțiile pe care noi, autoritățile, le avem la îndemână să sprijinim acele familii aflate în situații dificile, din motive financiare, sociale sau medicale, să-și poată crește copiii acasă.

Concret, primăriile sau primăriile în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul social sunt așteptate să depună proiecte de finanțare pentru construcția de astfel de centre de zi sau pentru reabilitarea, extinderea sau modernizarea unor clădiri pe care să le transforme în centre de zi. Condiția esențială este ca primăriile care depun proiecte sau primăriile în parteneriat cu ONG-uri să fie acreditate ca furnizori de servicii sociale, acesta fiind unul dintre criteriile de evaluare la care nu putem renunța, având în vedere că este important să ne asigurăm că acei copii vor fi acolo în siguranță și vor avea parte de servicii de calitate.

Gabriela Firea: Așteptăm cereri de finanțare pentru absolut toate comunitățile unde este nevoie de astfel de centre de zi, pentru că ne dorim să avem cât mai multe proiecte în analiză.

Vor fi însă punctate suplimentar acele proiecte propuse pentru zonele în care vorbim despre sărăcie extremă și probleme sociale majore. Pentru că realitatea din teren este alarmantă: acum, doar 3 din 10 orașe au astfel de centre. Ce să mai vorbim despre zonele rurale unde situația este dezastruoasă: 93% dintre comune NU AU NICIUN TIP DE CENTRU DE ZI.

„Cererile de finanțare se depun exclusiv electronic în platforma PNRR – la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home. Ghidul specific, ce conține toate condițiile de accesare a fondurilor europene acordate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru această investiție și anexele care conțin formularele necesare pentru depunerea proiectelor sunt disponibile la adresa https://mfamilie.gov.ro/1/pnrr/„, a declarat Gabriela Firea .