Captură video/Youtube
Captură video/Youtube

O echipă de medici din Italia a împărtășit detalii despre o recentă intervenție chirurgicală pe creier.

Operația, explicată de cadrele medicale ca fiind una extrem de ”delicată” reprezintă o premieră medicală, deoarece pacientul în cauză nu doar că a rămas treaz, dar a cântat la saxofon, transmite publicația Upi.com.

Conducerea Spitalului Internațional Paideia din Roma a declarat, într-un comunicat de presă, că pacientul în vârstă de 35 de ani, cu numele de G.Z., a rămas treaz pe durata procedurii.

Bărbatul a cântat la saxofon în timpul intervenției chirurgicale de 9 ore. Scopul operației a fost eliminarea unei tumori din creier

Medicii au spus că spectacolul muzical a permis chirurgilor să cartografieze diferitele funcții ale creierului său în timp ce aceștia operau.

Când pacientul rămâne conștient, chirurgia face posibilă cartografierea cu o precizie extremă în timpul intervenției chirurgicale a rețelelor neuronale care stau la baza diferitelor funcții ale creierului. aceste funcții sunt vorbirea, mișcarea, amintirea sau numărarea”, a explicat Christian Brogna, medicul a condus echipa de chirurgie.

Operația a fost un succes

Potrivit medicilor, scopul intervenției chirurgicale în stare de veghe este de a îndepărta tumora cerebrală sau o malformație vasculară.

Acestea sunt, de obicei, localizate în anumite zone ale creierului și sunt îndepărtate fără a afecta calitatea vieții pacientului.