Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Cercetătorii de la MIT, din SUA, au precizat că au creat cu succes neuronul artificial, scrie publicația Futurism. Acesta ar fi de un milion de ori mai rapid decât orice neuron din creierul uman.

La fel cum procesoarele digitale au nevoie de tranzistori, cele analogice au nevoie de rezistențe programabile.

Odată puse în configurația corectă, aceste rezistențe pot fi folosite pentru a crea o rețea de sinapse analogice și neuroni.

Rețelele neuronale digitale devin din ce în ce mai avansate

Sinapsele analogice nu sunt doar ultra-rapide, ci și remarcabil de eficiente. Este foarte important, pentru că, pe măsură ce rețelele neuronale digitale devin mai avansate și mai puternice, necesită din ce în ce mai multă energie, crescându-și considerabil amprenta de carbon, se arată într-un comunicat de presă.

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor aduce progrese în domeniul învățării profunde analogice, un domeniu în plină dezvoltare al inteligenței artificiale, arată o nouă lucrare, publicată în revista Science.

Pentru a crea acest neuron, oamenii de știință au renunțat la mediile organice utilizate în mod normal. Astfel, au optat pentru sticlă high-tech, cunoscută sub numele de sticlă fosfosilicată anorganică (PSG).

Neuronul artificial atinge viteze la nivel de nanosecunde, care sunt mult mai mari decât cele ale sinapselor din creierul uman

Potențialul de acțiune din celulele biologice crește și scade cu o scară de timp de milisecunde, deoarece diferența de tensiune de aproximativ 0.1 volți este constrânsă de stabilitatea apei. Aici aplicăm până la 10 volți pe o peliculă specială de sticlă solidă de grosime nanometrică care conduce protonii, fără a o deteriora permanent. cu cât câmpul este mai puternic, cu atât dispozitivele ionice sunt mai rapide”, a spus Ju Li, autor principal și profesor de științe nucleare.

Adaptare: Futurism