Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Ardealul ne cheamă și speranța e doar la procurori. Ardealul îi atrage și pe (anumiți) maghiari din România. Le face cu ochiul de zeci de ani. Se uită Transilvania într-un mod atât de seducător, încât maghiarul-român cedează hipnotizat. Și-și cere drepturi și libertate-n cuget și simțiri.

A fost amenințat Klaus cu o amendă? A fost. CNCD a decis să-l sancționeze cu 5000 de lei că ar fi instigat la ură și-ar fi aruncat cu săgeți imaginare în maghiarii din România. A contestat Klaus amenda? A contestat-o. S-a supărat teribil și pe CNCD. Și pe maghiari. Și pe PSD.

Am mai zis. Rar se supără Klaus. Dar când o face, vinovatul e Gyuri. Sau Zoltan. Sau Ferenc. Oricum, un băiat cu nume interesant, care bate din picior că vrea Ardealul.

Unii spun că PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Ce cadou interesant. Chiar nu știam că Ardealul e o jucărie marca PSD. Sau că PSD poate face un cadou geografic cuiva. De fapt, dacă ne gândim bine, Dragnea și-a cam însușit o bucată din Dunăre. Deci, totul e posibil atât timp cât trăiești în România și ai și un partid interesant cu care să te ții de mânuță.

Procurorii au apreciat, în ordonanța de clasare datată 9 iunie 2020, ”că acest discurs public nu se circumscrie sferei ilicitului penal, respectiv că nu are caracterul unei fapte incriminate de art. 369 din Codul penal.”

”Considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depășesc limitele dreptului la liberă exprimare (chiar în forma acceptată a criticii dure).

În consecință, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificate ca un hate speech, raportat la care CNCD a considerat că îndeplinește condițiile și prezintă gravitatea contravenției. Niciuna dintre părțile mesajului nu atinge însă sfera ilicitului penal, deoarece constituie opinii proprii.

Nu se poate decela o incitare propriu zisă, respectiv afirmații care să trimită la ideea că vorbitorul, aparent ostil unor categorii determinate de persoane, ar cere publicului să fie la rândul său ostil”, au precizat procurorii”.

1-0 pentru Klaus.

Citește și: Kelemen Hunor plânge după vechile granițe ale țării

#News