Kelemen Hunor - Foto news.ro

Kelemen Hunor pare să fi făcut încă o gafă destul de mare. Nu că ar fi la prima de acest fel, însă trebuie să recunosc că aceasta tinde să le depășească pe toate celelalte, fiind, din punctul meu de vedere, cam la fel de gravă ca proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. De altfel, dacă este să-i analizăm un pic declarațiile, putem observa că discuția se îndreaptă tot înspre autonomie, într-o oarecare măsură. Nostalgii ale vechilor granițe și cuvinte elogioase îndreptate către o istorie de mult apusă, istorie pe care Kelemen pare să o vrea repetată.

La 100 de ani de la Trianon, consider ziua de 4 iunie ca pe o zi a solidarităţii naţionale maghiare. Gândesc acest lucru ca membru al naţiunii maghiare, ca maghiar din Transilvania, care este solidar cu toţi maghiarii şi cu toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic. Ca cineva care nu doreşte să considere celelalte naţiuni drept inamici, ci potenţiali parteneri de colaborare, alături de care poate vom reuşi să construim această lume, în aşa fel încât să proiectăm un viitor comun, în spiritul respectului reciproc”, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: „ai dreptul la propriile tradiţii şi obiceiuri, la folosirea limbii materne, la şcolile, instituţiile şi simbolurile naţiunii de care aparţii”

„Pentru noi, să fii maghiar pe aceste meleaguri înseamnă, în acelaşi timp, provocare şi responsabilitate. Este o provocare deoarece trebuie să dovedeşti că, deşi lingvistic, cultural, sufleteşte, eşti parte a unei alte naţiuni – naţiunea maghiară -, dar ca cetăţean român născut aici construieşti – prin acţiunea, munca şi impozitele tale – ţara în care trăieşti, care este pământul tău natal şi al strămoşilor tăi. Trebuie să demonstrezi zi de zi că acum această stare de fapt este normală pentru tine. Că nu eşti duşman, dar consideri contextul actual ca fiind dată. Trebuie să explici permanent faptul că solidaritatea naţională, responsabilitatea nu sunt îndreptate împotriva nimănui. Este, totodată, şi o responsabilitate, pentru că această problemă trebuie clarificată. Deşi eşti considerat un pericol, deşi, în realitate, nu este deloc aşa. Vrei doar să fii cetăţean cu drepturi egale. Pentru că ai dreptul la propriile tradiţii şi obiceiuri, la folosirea limbii materne, la şcolile, instituţiile şi simbolurile naţiunii de care aparţii”, a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Citește și: Birchall dezvăluie povești cu iz de mafie

#News