Ana Birchall - sursă foto: Guvernul României

Ana Birchall a fost odată-n PSD. Și nu oricum, ci ocupând funcție de ministru al Justiției. Între timp, observând că PSD nu e de ea, s-a lecuit și a ales să-și desfășoare viața publică dincolo de pereții partidului, câștigând, astfel, simpatii dintre cele mai neașteptate, din partea oamenilor ce nu agreează vechea „turmă” social democrată, adică cea condusă de Liviu Dragnea.

Într-un interviu dat celor de la PressHub, Ana Birchall ne povestește întâmplări desprinse, parcă, din romanele cu mafioți, despre amenințări fizice și verbale și despre corupție și nepotisme, ambele întinse în cele mai de seamă instituții ale statului.

Ana Birchall despre PSD

„Păi am fost dată afară din PSD pentru că am îndrăznit să vorbesc despre Justiție, în calitate de ministru al Justiției, nu știu ce-ar fi trebuit să vorbesc. Trecând prin ce-am trecut, m-aș gândi de mai multe ori. Și n-a fost un parcurs ușor, chiar dacă eu n-am spus foarte multe. Dar am considerat că pot să ajut și eu la reforma acestui partid. Și, chiar în PSD fiind, în momente complicate nu mi-am trădat valorile și nici interesele românilor.”, a spus Birchall.

Cât despre „deciziile” CCR…

„Trebuie să facem totuși o disticție. Sunt și membri CCR care fac cinste CCR-ului, dar din nefericire, sunt anumite decizii și aici nu mă ascund să spun că din punctul meu de vedere, la momentul acesta, domnul Dorneanu n-ar mai trebui să fie în funcția de președinte al CCR-ului. Ați menționat speța Kovesi. Pe lângă revizuirea Constituției, care, din punctul meu de vedere se impune, putem să modificăm destul de repede legea de funcționare a CCR. Și acolo se pot clarifica competențele. Pentru că în multe decizii, CCR-ul și-a extins prerogativele, fără a avea dreptul constituțional să facă acest lucru. CCR-ul are dreptul să spună “Este constitutional, nu este constituțional”. Nu să se transforme în analist, în arbitru între anumite puteri, ci să își facă treaba așa cum spune constituția. Pentru că în actualele reglementări, CCR-ul are o putere destul de mare și vedem de multe ori decizii care au anumite semne de întrebare, dacă nu sunt decizii politice sau sunt decizii legale, ca să vorbim absolut corect. Se dorește depolitizarea CCR-ului. Păi să punem acolo o prevedere că nu poți fi membru al CCR dacă ai fost membru al unui partid politic. Nu critic instituția ca atare, dar critic anumite comportamente a unor membri din cadrul CCR. Și se impune o profesionalizare a CCR-ului. Dacă ai învățat dreptul, stai uneori și te uiți la deciziile lor și te întrebi ce vor să spună“, a afirmat fostul ministru.

Concluzionând cu… România

„Această țară e foarte frumoasă și merită o șansă. Eu, când am venit acasă, am zis că vreau să nu mai văd dictatura non-valorilor, că vreau să văd meritocrație. Idealismul ăsta care este în mine dintotdeauna l-am transpus în fapte. Îmi doresc ca această țară, măcar după treizeci de ani, să aibă șansa la normalitate. Și dacă vrem să avem meritocrație și în serviciul public, ar trebui să ne gândim și la depolitizarea administrației. Până la ce nivel sunt numirile politice? Dacă nu lăsăm corpul profesioniștilor să crească, nu vom avea instituții puternice. Iar obligația noastră e să ajutăm instituțiile să se întărească. Numai așa putem trece peste crize”

Citește și: Teodorovici ar da un șpriț pe o economie înfloritoare

#News