Primarul Nicușor Dan, la DNA, pentru declarații

Acesta va da declarații în legătură cu o plângere penală ce privește PUZ Sector 3

Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat, într-o postare pe Facebook, că va merge la Direcția Națională Anticorupție, unde, conform procedurilor legale va da declarații referitoare la o plângere penală depusă în 2019, cu privire la ilegalitățile PUZ Sector 3. Această plângere este făcută împotriva fostului edil, Gabriela Firea, dar și a fostului arhitect șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu.

„Am arătat în acea plângere că PUZ Sector 3 a fost adoptat cu încălcarea mai multor prevederi legale, dar și faptul că acest PUZ încalcă dreptul bucureștenilor la un mediu sănătos. Erau zeci de hectare de teren cărora, în mod nelegal, li se schimba destinația din spațiu verde în spațiu construibil, ceea ce însemna pentru proprietari un folos necuvenit estimat la aproape 300 de milioane de euro. Lucrurile sunt acum analizate de DNA și sper ca această speță să avanseze cât mai rapid”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

Plângerea la DNA, un instrument pentru „Salvarea Bucureștiului”

Potrivit edilului, această plângere penală a fost instrumentul pe care l-a avut atunci, în 2019, când era deputat și vicepreședinte al Asociației Salvați Bucureștiul. „În 2021, ca primar al Municipiului București, am un instrument mai puternic, pe care l-am și folosit, respectiv propunerea de suspendare a PUZ-urilor de sector pentru 1 an de zile, lucru pe care CGMB l-a votat”, a mai scris Dan.

Citește și: PUZ-urile de sector, suspendate 12 luni

Suspendarea de un an de zile a PUZ-urilor de sector a fost considerată de Nicușor Dan ca fiind un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureștiului. După ani de zile în care urbanismul „a fost o golănie”. Totodată, edilul consideră că este foarte important ca bucureștenii să aibă un mediu curat, dar mai ales, consideră că „orice decizie privind dezvoltarea orașului să se ia în mod legal, nu pe bază de interese ascunse”.

Citește și: Avizul de mediu pentru PUZ-ul Sectorului 1, perfect legal, a decis Tribunalul București