Munții Carpați, vizibili din București. Fenomen rar, imagine cât o mie de cuvinte. Munții Bucegi au fost vizibili, miercuri, 12 februarie, din Capitală. Imaginea impresionantă a fost surprinsă de fotograful Dan Mihai Bălănescu de la etajul unei clădiri înalte din Piața Universității, din București.

Munții Carpați, vizibili din București. Fenomen rar, imagine cât o mie de cuvinte

Munții Carpați pot fi rareori văzuți din București datorită reflexiei luminii în anumite condiții atmosferice, în funcție de densitatea aerului. Condițiile care favorizează apariția acestui fenomen sunt, de asemenea, aerul rece și cerul senin.

„Aerul rece are o densitate mare, este un aer greu, si nu lasă pulberile de la nivelul orașului să se ridice – așa cum se întâmplă atunci când aerul este cald și pulberile se ridică de la sol. Pe altă parte, este un aer foarte uscat, de aceasta dată nu avem umiditate suficientă și atunci nu este nici această pâclă și transparența aerului este foarte bună”, a spus Simona Căpșună, meteorologul Digi24.

Citește și Mega-spital, cu 20 de săli de operaţie, heliport și spații verzi

Conform geografilor, nu se întâmplă prea des ca Munţii Carpaţi să fie vizibili din Capitală, însă acest lucru e posibil atunci când aerul este curat şi mai degrabă toamna sau iarna.

Mai precis, după cum a explicat Cornel Tudose, lector universitar la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii din Bucureşti, într-un articol publicat pe obiectiv.info în 2014, acest lucru se întâmplă datorită atmosferei foarte rarefiate şi a razelor soarelui, care creează un efect de lupă care măreşte orizontul, aducând astfel munţii mai aproape.

„Fenomenul se petrece de obicei toamna şi iarna (…) Munţii se pot observa în special după răsăritul soarelui, dar şi în timpul zilei, în condiţiile unei evapotranspiraţii reduse, cauzată de temperaturile scăzute”, a completat acesta.

#NEWS