Băsescu l-ar fi demis și pe Arafat, la „pachet” cu vicepremierul și ministrul Sănătății

Fostul președinte Traian Băsescu a fost în conflict cu Arafat în 2012

Fostul președinte, europarlamentarul Traian Băsescu este de părere că actuala criză politică, ce se suprapune cu cea medicală, dar și cea economică, este cauzată de lipsa de lipsa de autoritate a premierului Florin Cîțu. Mai mult, acesta consideră că era necesară demiterea, la „pachet” și a vicepremierului Dan Barna, dar și a secretarului de stat în MAI, Raed Arafat, nu doar a lui Vlad Voiculescu.

„Este un guvern în care autoritatea nu funcționează. Le-a permis unor miniștri să acționeze independent de premier. Este absolut inadmisibil. Ce s-a întâmplat cu acel ordin este dincolo de orice imaginație. Eu îl demiteam și pe vicepremierul care are în coordonare Ministerul Sănătății. Trebuiau să plece la pachet. Barna, dacă el e responsabil. Trebuia să zboare și Arafat, pentru credibilizarea acțiunilor guvernului. Arafat, ca la fiecare criză, nu s-a dovedit a fi ceea ce se crede, marele salvator al României. Arafat e un om care blochează sistemul de sănătate la nivelul de pe timpul URSS”, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Ce îi leagă pe Băsescu și Arafat

Relația dintre Traian Băsescu și Raed Arafat este una conflictuală. În 2012, Arafat s-a opus unui proiect de lege care ar fi liberalizat accesul firmelor private la fondurile destinate serviciilor medicale de urgență. Pe 9 ianuarie 2012, președintele Băsescu a sugerat în mass-media că Arafat ar trebui să-și dea demisia din Guvern, iar fondatorul SMURD, care era la acel moment subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, a demisionat a doua zi.

A urmat un val de proteste împotriva lui Băsescu. Protestele au început la Târgu Mureș, printr-un miting de solidaritate cu fondatorul SMURD, Raed Arafat. Conform relatărilor din presa vremii, între 2.000 și 3.000 de persoane s-au strâns atunci, cerând demisia președintelui Băsescu. A doua zi, s-a organizat un protest și la București, în Piața Universității, tot de solidarizare cu Raed Arafat. În zilele următoare, protestele au explodat la nivelul întregii țări. Președintele i-a cerut lui Emil Boc să retragă legea sănătății, iar Raed Arafat a făcut un apel către cei care și-au manifestat solidaritatea față el să nu mai iasă în stradă.

De altfel, acestea au rămas în memoria colectivă ca cele  mai violente mișcări de stradă împotriva unui șef de stat din România, de la Ion Iliescu încoace, în anii ’90.

Citește și: Traian Băsescu vrea altă echipă în guvern, dar cu ce drept o cere?