Tudor Chirilă analizează excluderea din magistratură a lui Cristi Danileț

„Sancționarea lui Danileț trebuie privită și în legătură cu numirea unui avocat care făcea sluj la interlopi drept președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților”, susține artistul protestatar.

Judecătorul Tribunalului Cluj, Cristi Danileț, a fost exclus din magistratură pentru că ar fi adus prejudicii de imagine Justiției. Tudor Chirilă, unul dintre cei care au protestat, în stradă, împotriva OUG 13, consideră că ce s-a întâmplat cu Danileț, pe lângă faptul că este „mizerabil și absurd”, trebuie privit prin „cheia” numirii la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților a Laurei Vicol, cea cunoscută ca o apărătoare a interlopilor. „Absurdă este motivarea, cum că filmulețele de pe Tik Tok în care face pe grădinarul aduc atingere profesiei sau demnității de magistrat. Dar Danileț a fost foarte vocal împotriva Ordonanței 13 și a modificărilor legilor justiției care au scos sute de mii de oameni în stradă începând cu 2017”, a scris Chirilă pe contul său de Facebook.

Totodată, acesta reamitește faptul că judecătorul a redactat împreună cu alți colegi manualul de educație juridică, mai mult, că s-a luptat ca educația juridică să fie predată în școli, iar de anul acesta lucrul este posibil. „Adică a militat pentru niște adulți mai responsabili care să-și cunoască drepturile și îndatoririle de cetățeni. Sancționarea lui Danileț trebuie privită și în legătură cu numirea unui avocat care făcea sluj la interlopi drept președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților”, a mai scris Tudor Chirilă.

De asemenea, artistul vede în sancționarea lui Danileț un avertisment „că lucrurile s-au schimbat (sau de fapt nu s-au schimbat) și că cine nu va juca după muzica mafiei, va avea probleme. Adică un avertisment pentru toți magistrații. Nu de alta dar cercul corupției presupune o justiție slabă, aservită intereselor celor care sunt gata să dea iama în deturnarea fondurilor publice”, și-a continuat postarea Chirilă.

Înfrățirea social democraților cu liberalii, compromis sau deliberare

Mai mult, Chirilă susține că toată „înfrățirea” celor care au ajuns acum la guvernare, un compromis acceptat de ambele părți, nu este altceva decât o înfrățire pentru a fura din PNRR și PNDL, iar pentru asta era „nevoie de «justiția noastră», în caz că nu furăm bine. Și o s-o avem. La punctul a) din competențele CSM scrie așa: apără independenţa şi reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor”, a mai scris Chirilă.

Artistul a subliniat că felul în care românii sunt luați de proști „ar trebui să jignească orice om rezonabil, indiferent de orientarea politică”, mai mult, că „nu vom vedea prea curând reparat nimic din ce s-a stricat în 2017 și care a generat cea mai mare mișcare de stradă de după ’89”, a scris Chirilă, adăugând că în schimb vine un semnal clar. „Suntem la butoane și o să facem ce vrea mușchii noștri cu țara asta”, a continuat artistul.

PSD și PNL, aceași mizerie

Tudor Chirilă susține că „PSD și PNL este aceași mizerie”, iar acest lucru a fost posibil cu „binecuvântarea lui Klaus Iohannis”. „PS. Respect celor doi judecători CSM care au respins această sancțiune ridicolă și gravă. PS2. Sub ochii noștri se lasă noaptea peste speranțele unei Românii în care legea să conteze, iar statul să-și onoreze obligațiile față de popor”, a concluzionat unul dintre cei care a ieșit în 2017, în stradă, pentru a-și striga nemulțumirea.

Citește și: Tudor Chirilă dă de pământ cu toată clasa politică