Două mari companii vor crea un vaccin împotriva cancerului de piele

Vaccinul va fi administrat împreună cu un medicament oncologic, pacienţilor cu riscuri sporite de cancer de piele

Companiile farmaceutice americane Moderna şi Merck au încheiat un acord pentru dezvoltarea şi comercializarea împreună a unui vaccin cu ARN mesager, aflat în prezent în etapa de testare, potrivit digi24.ro.

Vaccinul va fi administrat împreună cu un medicament oncologic, pacienţilor cu riscuri sporite de cancer de piele

 Moderna şi grupul Merck colaborează din 2016 la dezvoltarea unui vaccin împotriva cancerului. Potrivit prevederilor acordului, Merck va plăti 250 de milioane de dolari către Moderna pentru a-şi exercita o opţiune convenită la începutul parteneriatului lor şi pentru a continua procedura trebuie parcursă înainte de plasarea pe piaţă a viitorului produs. După mai mulţi ani de cercetări realizate fără comercializarea vreunui produs, compania Moderna s-a remarcat printr-un debut răsunător pe piaţa farmaceutică atunci când a devenit în 2020 una dintre primele companii din lume, alături de Pfizer-BioNTech, care au propus un vaccin împotriva COVID-19 bazat pe tehnologia ARN mesager. De asemenea, grupul Merck obţine profituri mari din vânzarea medicamentului său oncologic Keytruda, care reprezintă aproximativ o treime din cifra să de afaceri. 

Rezultatele unui studiu clinic de faza 2, care testează în prezent un vaccin Moderna cu ARN mesager administrat în paralel cu Keytruda la pacienţi cu risc sporit de melanom, sunt aşteptate până la sfârşitul acestui an.

  La ora actuală există deja câteva vaccinuri pentru prevenirea, cum ar fi cel împotriva papilomavirusului, sau pentru tratarea unor tipuri de cancere. Mai multe studii clinice sunt în curs de desfăşurare pentru testarea tratamentelor împotriva unei game mai largi de tipuri de cancer.

Cancerul cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau a se răspândi în alte părți ale corpului. Nu toate tumorile sunt canceroase; tumorile benigne nu se răspândesc la alte organe. Posibile semne și simptome includ, printre altele un nodul nou apărut, sângerări anormale, tuse prelungită, pierdere în greutate fără explicație și modificări ale scaunelor. În timp ce aceste simptome pot indica existența cancerului, acestea pot apărea și din cauza altor probleme. Există peste 100 de tipuri diferite de cancer care afectează corpul uman.

Vaccinurile pentru nou-născuți lipsesc în județul Harghita