Experții în climă avertizează: Europa s-ar putea confrunta în luna decembrie cu un val de frig

Avertismentul vine din partea lui Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice din cadrul Centrului European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF).

Europa s-ar putea confrunta cu o „probabilitate mai mare decât de obicei” cu un val de frig semnificativ înainte de Crăciun, potrivit unei noi prognoze meteorologice pe termen lung realizată de principalele autorități internaționale în domeniul climei. 

Avertismentul are loc în condițiile în care țările europene își umplu depozitele de gaze naturale, pentru a asigura incălzirea în timpul iernii fără să fie nevoite să apeleze la gazul rusesc. Potrivit unor analiști, ar trebui să existe suficient gaz pentru o iarnă normală. Dacă temperaturile scad, țările ar putea fi obligate să raționalizeze accesul la gaz, ceea ce va afecta industriile și locurile de muncă, potrivit g4media.ro.

Șansa unui val de frig în acest an, cel mai probabil în decembrie, rămâne „foarte reală”, a avertizat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice din cadrul Centrului European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF)

 Prognoza sezonieră multisistemică a lunii octombrie se bazează pe datele furnizate de ECMWF împreună cu alte șase servicii meteo naționale. Potrivit lui Carlo Buontempo, se cunoaște faptul că iernile sunt din ce în ce mai blânde și ar putea exista tendința de a nu ne face griji. „Ieșim dintr-o vară călduroasă. Știm că iernile sunt din ce în ce mai blânde. Așa că am putea fi înclinați să credem că va fi o iarnă blândă și că nu trebuie să ne facem griji”, a declarat Buontempo.

„Este foarte posibil să fie așa, dar prognoza pe care o emitem astăzi și înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic ne determină să sugerăm că, de fapt, există încă o șansă de a avea un val de frig și, în orice caz, în acest an această șansă – înainte de Crăciun – este mai mare decât într-un an normal”, a mai declarat acesta

Dacă fenomenul La Niña, caracterizat de temperaturi de suprafață ale mării mai scăzute decât media în Pacificul ecuatorial, va persista până la Anul Nou, lucru care nu poate fi prognozat precis, ar însemna, în mod normal, că a doua jumătate a iernii va fi mai blândă. Un alt factor cheie în determinarea vremii din ianuarie și februarie  va fi vortexul polar, un inel de vânt de mare viteză care înconjoară Arctica. Deoarece acest lucru nu este încă stabilit,  este imposibilă orice predicție fermă cu privire la această perioadă.

Două mari companii vor crea un vaccin împotriva cancerului de piele