Voiculescu dă asigurări că Bucureștiul rămâne „liber” de Paște

Anunțul vine după publicarea ordinului MS, ce prevede modificarea grilei de carantinare

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a precizat, într-o postare pe Facebook, că Bucureștiul nu va fi carantinat de Paște, ca urmare a publicării noii grile de carantinare. La raportarea de marți, rata de infectare din Capitală era de 6,05 cazuri la mia de locuitori.

„S-au publicat noile criterii de carantinare a localităților. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localități. Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Se definește de asemenea carantinarea zonală. Ca și până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, și nu automat. Și nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paște la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunțate ale guvernului nu se schimbă”, a scris Vlad Voiculescu, pe Facebook, marți seară, după ce Ordinul 1.309 al MS a fost publicat în Monitorul Oficial.

Nici prefectul nu se gândește la carantinarea Capitalei

Prefectul Capitalei, Alin Stoica susține că la acest moment propunerile specialiștilor nu sunt în sensul carantinării. Totodată, el subliniază că restricțiile care sunt în vigoare funcționează extrem de bine, fiind și motivul pentru care rata de infectare în scădere. „Nu contează ce doresc eu, contează care sunt propunerile specialiștilor, iar deocamdată propunerile specialiștilor nu sunt în sensul carantinării. Și criteriile anterioare erau îndeplinite. Din punctul acesta de vedere, măsurile nu au fost de carantinare, au fost altele. Vedem, măsurile sunt aplicate, au fost prelungite sâmbătă în Comitetul pentru Situații de Urgență și ele funcționează pentru că rata de infectare scade. Sigur, este în continuare mare și presiune pe sistemul sanitar este mare, dar ele funcționează”, a declarat Alina Stoica, pentru Antena3.

De altfel, carantinarea de weekend, pentru localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mia de locuitori va expira pe 25 aprilie, în Duminica Floriilor. Atunci urmează să se reîntrunească Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, iar în funcție de evoluția epidemiologică se va putea prelungi această carantină de weekend, în care circulația este restricționată între orele 20.00 și 5.00, iar maganizele se închid la ora 18.00.

Citește și: Gabriela Firea: „Niște măsuri comunistoide”