Gabriela Firea: „Niște măsuri comunistoide”

Fostul primar al Capitalei a criticat măsurile anunțate de prefectul Alin Stoica

Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea a criticat noile regulin din magazine, anunțate de prefectul Capitalei, pe care le-a catalogat drept „aberante și comunistoide”. Într-o intervenție la Antena3, Gabriela Firea a spus că măsurile sunt luate de cineva „rupt de realitate”, iar monitorizarea numărului de clienți din magazine va fi foarte greoaie.

„Sunt măsuri aberante care nu se regăsesc în lumea civilizată, pentru că nu fac decât să sporească gradul de neîncredere, de suspiciune, de temere al populaţiei pentru ceea ce se întâmplă acum în ţară.  Este lucru dovedit, aţi difuzat şi dumneavoastră imagini în momentul în care se închid magazinele mai devreme, se creează acea aglomerare, cam cu o oră înainte, ceea ce nu ne dorim. Asta ne dorim, să nu fie aglomeraţie. Ceea ce spunea puţin mai devreme domnul prefect este desprins de realitate”, a declarat Firea, la Antena3.

Monitorizare sau responsabilitate personală

Aceasta și-a pus întrebări și cu privire la modul în care se va face monitorizarea clienților, nu atât din punct de vedere al numărului, ce va fi dat coșuri/cărucioare, cât de apropierea de pe diferite raioane.

„Dar cum monitorizează acei clienţi? Îi urmărește cineva dacă sunt mai mulți la lactate, sau la carne, sau la panificație, sau la dulciuri, sau la produse de îngrijire. Poate sunt mai mulți într-o anumită zonă și stau apropiați și poate într-o anumită zonă nu este nimeni, sau sunt doar doi-trei clienți. Sunt propuneri care sunt desprinse de realitate, pentru că nu au nimic de a face cu viața fiecărei persoane, cu ceea ce se întâmplă în mod curent într-un magazin. Deci eu cred că aceste măsuri sunt pur și simplu luate de oameni care nu au  nicio legătură cu viața de zi cu zi, cu realitățile. Pur și simplu sunt oameni care vorbesc din teorie, nu din practică.

Vine cineva cu biciul și spune, vedeți că sunteți prea mulți la iaurt, mai răsfirați-vă. Niște măsuri comunistoide, realmente și vă spun că nu am văzut așa ceva și circul și eu prin lume. Nu există un model care să semene cu al nostru, cu cel românesc, din păcate”, a mai spus Gabriela Firea.

Soluții sunt, punerea în practică e mai dificilă

Potrivit prefectului Alin Stoica, magazinele mari și medii trebuie să asigure fiecărui client cota de cel puțin 7 metri pătrați, iar magazinele mici doi metri.

În Norvegia, la începutul pandemiei, pentru păstrarea zonei de siguranță dintre persoanele aflate în incinte au fost lipite pe podea rețele de benzi care să formeze pătrate de 2 metri pătrați, pe care se pot afla maximum două persoane – pentru păstrarea distanței fizice. În concluzie, soluții sunt. Trebuie doar puse în practică.

Citește și: Nicușor Dan anunță lansarea proiectului de buget pentru 2021