Dacă în ultima vreme am tot văzut proteste împotriva măștii, a vaccinări anti Covid, a restricțiilor de tot felul, iată că braziliencele ne oferă o cu totul altă perspectivă a „lucrului cu publicul”. Astfel, prostituatele din Belo Horizonte, oraş din sud-estul Braziliei, cer să fie incluse în grupurile de populație care trebuie vaccinate cu prioritate împotriva Covid. Femeile au început o grevă simbolică și au organizat manifestații. „Suntem în prima linie, ţinem economia şi ne asumăm riscuri. Trebuie să fim vaccinate”, a declarat la începutul săptămânii, pentru agenţia franceză de presă, Cida Vieira, preşedinta Asociaţiei Prostituatelor din Minas Gerais, citată de AFP și Agerpres.

Potrivit acesteia, peste 2.000 de prostituate au aderat la mişcarea de protest în acest stat brazilian care are drept capitală oraşul Belo Horizonte.

Femeile explică faptul că li s-au degradat puternic condiţiile de muncă din cauza închiderii hotelurilor, unde obişnuiau să îşi primească clienţii. „Trebuie să facem parte din grupurile prioritare (pentru vaccinare) pentru că intrăm în contact cu tot felul de persoane, riscându-ne viaţa”, spune Lucimara Costa, care a manifestat luni alături de Cida Vieira pe una din străzile din centrul oraşului Belo Horizonte, unde afacerile considerate ca nefiind esenţiale au fost închise la ordinul primăriei.

Profesorii şi poliţiştii au fost incluşi recent în grupurile prioritare de vaccinare în unele state din Brazilia, la fel ca personalul medical, persoanele în vârstă şi indigenii.

Brazilia ocupă al doilea loc, în lume, atât la numărul de infectări, cu peste 13 milioane de cazuri, cât și al deceselor, cu 337 de mii de morți.

Citește și: Primarul din Motru nu ține cont de Covid