Miliardarii ucraineni pleacă din țară de teama unei invazii rusești

Bogații din Ucraina fug din calea lui Putin.

Zeci de zboruri charter și private au plecat în ultimele zile din capitala Ucrainei, având la bord oameni de afaceri și oligarhi ucraineni.

Potrivit The Moscow Times, printre aceștia se numără și cei mai bogați doi bărbați din Ucraina, Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk, dar și Viktor Pinciuk.

De asemenea, duminică seară au părăsit Ucraina și magnatul din transport maritim Andrei Stavnitser și magnatul agricol Vadim Nesterenko. Totodată, Igor Abramovici, un deputat pro-rus implicat în afacerile imobiliare, a părăsit țara alături de 50 de persoane, destinația fiind Viena.

Unii miliardari neagă faptul că ar părăsi țara din cauza unui viitor război

Cu toate acestea, mai mulți miliardari ucraineni au anunțat că nu au de gând să părăsească țara, precizând că zborurile din ultima perioadă au avut ca și scop afacerile. De asemenea, fostul vicepremier Boris Kolesnikov a postat pe o rețea de socializare că nu a părăsit Ucraina. „Sunt la Kiev și nu plec nicăieri până la 1 martie”, a scris duminică Kolesnikov.

Plecările din Ucraina vin într-un moment unde tensiunile dintre Rusia și Occident au atins un nivel maxim, iar un război între Rusia și Ucraina este tot mai evident. Statele Unite au anunțat, în urmă cu câteva zile, că Putin are de gând să invadeze Ucraina în zilele următoare, Kievul fiind ținta rușilor.

Totodată, mai multe state europene au cerut, de urgență, cetățenilor să părăsească Ucraina în urma avertismentului venit de la americani privind un posibil atac rusesc. De asemenea, mai multe țări au decis evacuarea ambasadelor de la Kiev, mutându-le la Lvov, un oraș în apropierea graniței cu Polonia.

Mai mult, Ucraina a sfătuit companiilor aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre din cauza exercițiilor navale rusești ce au loc în acea zonă. De altfel, compania olandeză KLM a decis să suspende pe termen nelimitat zborurile către Kiev, chiar dacă oficialii ucraineni au anunțat că spațiul aerian deasupra Ucrainei rămâne deschis.

Reamintim că Rusia a început manevrele navale în Marea Neagră, cu peste 30 de nave în apropierea Peninsulei Crimeea.

Negocierile dintre Statele Unite și Rusia continuă. Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte cu privire la criza din Est