Negocierile dintre Statele Unite și Rusia continuă. Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte cu privire la criza din Est

SUA au anunțat că se pregătesc să aprobe sancțiuni severe, dacă Putin decide să invadeze Ucraina

Oficialii de la Moscova au anunțat că marți, 1 februarie, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov și secretarul american Antony Blinken urmează să discute la telefon despre situația tensionată de la granițele Ucrainei, potrivit Bloomberg.com.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că o întâlnire în persoană între cei doi oficiali nu este posibilă. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a afirmat în urmă cu o zi că își dorește relații „respectuase” cu SUA, precizând că este esențial ca Rusia să obțină garanții concrete pentru securitatea sa.

Antony Blinken acuză Moscova că a comasat trupe militare la frontieră cu Ucraina în vederea unei invazii, lucru negat de către Moscova.

Lavrov: „Vrem relații bune, echitabile”

Totodată, Serghei Lavrov a declarat că o aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică ar afecta profund relațiile dintre Occident și Rusia, afirmând că Moscova va încerca „să obțină garanții juridice constrângătoare”, nu doar asigurări și angajamente politice pe hârtie.

În pofita afirmațiilor venite de la Kremlin, Ucraina a transmis ocidentalilor să rămână „fermi” față de cerințele venite de la Moscova. Statele Unite, Marea Britanie și Franța au anunțat că vor trimite noi militari în Europa de Est, ca răspuns la numărul mare de militari comasat de Rusia la granițele Ucrainei.

În timpul unui interviu oferit pentru CNN, secretarul de stat american Antony Blinken a precizat că nu știe care este scopul final al Rusiei pentru Ucraina, afirmând că doar Putin ar putea să știe răspunsul la această întrebare.

„Și poate că nici măcar el nu știe care va fi rezultatul, deoarece ceea ce a făcut în trecut și ceea ce cred că animă modul în care abordează lucrurile, este să creeze cât mai multe opțiuni posibile”, a spus Blinken în urmă cu câteva zile.

Reamintim că Rusia a cerut retragerea Alianței Nord-Atlantice din Est și blocarea aderării Ucrainei la NATO, solicitări pe care SUA le-au catalogat „inacceptabile.” Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că răspunsul Statelor Unite și a aliaților „nu lasă loc de optimism”, dar șansele unui viitor dialog pe fondul tensiunilor de la granițele Ucrainei este posibil.

Luni, 31 ianuarie, Consiliului de Securitate al ONU se reunește cu privire la criza din estul Europei.

Rusia a anunțat că nu va ataca Ucraina