Sursa foto: Defense Romania

Într-un mesaj postat pe Facebook, Ambasada SUA din România trage un semnal de alarmă cu privire la tensiunile dintre Occident și Rusia, afirmând că oficialii de la Moscova încearcă să deruteze oamenii cu informații false, „deoarece adevărul nu este în favoarea Kremlinului.”

De asemenea, Ambasada SUA a menționat faptul că serviciile de informații rusești propagă minciuni și influențează pagininile de internet „care pretind să fie de știri.”

Sursa foto: US Embassy Bucharest

Dezinformarea este o modalitate rapidă și destul de ieftină de a destabiliza societățile

Totodată, președintele american Joe Biden a susținut că liderii statelor trebuie să „apere adevărul și să învingă minciunile.”

„Există adevăr și există minciuni. Minciuni spuse pentru putere și pentru profit. Și fiecare dintre noi are datoria și responsabilitatea (…) să apere adevărul și să învingă minciunile”, a precizat președintele american, potrivit Digi24.

Departamentul de Stat american a mai precizat că dezinformarea reprezintă cea mai importantă armă a Kremlinului, difuzând într-un număr mare și repetitiv mesaje „fără a ține cont de adevăr sau de consistență.”

„Totul, de la drepturile omului și politica de mediu până la asasinate și campanii de bombardare cu uciderea civililor, fac parte din manualul de dezinformare al Moscovei”, susține Departamentul de stat al Statelor Unite.

De asemenea, secretarul de stat american Antony Blinken, a declarat în urmă cu câteva zile că Rusia a început să utilizeze rețelele de socializare și mijloacele media online deschise și ascunse pentru a promova propaganda împotriva Ucrainei, NATO și Statelor Unite. Oficialul american e de părere că mesajele de manipulare transmise de Kremlin influențează populația să creadă în mod eronat faptul că Ucraina, nu Rusia, este principala vinovată pentru tensiunile din Estul Europei.

La începutul anului, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a cerut Rusiei să se „alăture restului lumii în secolul XXI”, avertizând Kremlinul că este dreptul națiunilor să își aleagă aliații și aranjamentele de securitate.

„Rusia nu are niciun cuvânt de spus pe acest subiect!”, a notat Ambasada SUA la București pe pagina de Facebook pe 12 ianuarie.

Potrivit Moscovei, Ucraina reprezintă un stat eșuat, o „marionetă” a Statelor Unite, catalogate drept „păpușarul suprem.”

Președintele Turciei intervine în conflictul dintre Rusia și Ucraina