Spania, afectată de un nou val de caniculă în această săptămână

Există riscul producerii de incendii forestiere

Spania este afectată de al patrulea val de căldură din această vară, prognozat să continue cel puţin până joi, existând un risc crescut de incendii forestiere, a anunţat serviciul spaniol de meteorologie AEMET, potrivit g4media.ro.

 Valul de căldură va atinge apogeul miercuri, când sunt prognozate temperaturi de până la 44 de grade Celsius în regiunea din jurul capitalei Madrid şi la Jaén, în Andaluzia, conform AEMET

. Pentru ziua de luni au fost prognozate temperaturi de până la 42 de grade Celsius în sudul Andaluziei şi în regiunea vestică Extremadura. În numeroase zone sunt aşteptate „nopţi tropicale” în timpul caniculei, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius şi local de peste 25 de grade Celsius. Insulele Baleare, inclusiv populara insula turistică Mallorca, precum şi întreaga zonă de coastă spaniolă mediteraneană vor fi ferite de caniculă de dată aceasta. De asemenea, în Portugalia au fost înregistrate mai multe incendii.

Cel mai devastator a distrus aproximativ 7.000 de hectare, echivalentul suprafeţei a puţin peste 10.000 de terenuri de fotbal, în districtele Castelo Branco şi Proenca-a-Nova, în centrul ţării, în weekend.

Incendiul a fost adus sub control luni, însă aproximativ o mie de membri din cadrul serviciilor pentru intervenţii de urgenţă luptă cu noi incendii în Odemira, în sud-vest, în Ourém, în centru, şi în Mangualde, în nordul Portugaliei. Ca şi în Spania, autorităţile din Portugalia au avertizat asupra unui risc crescut de declanşare a incendiilor forestiere în zilele următoare. Combinaţia dintre temperaturile ridicate şi nivelul foarte redus de umiditate a condus la evaporarea mai rapidă a apei din rezervoare, dar şi la o creştere a consumului, fiind astfel înrăutăţite efectele secetei de lungă durată care afectează Spania, a spus meteorologul. Rezervoarele din Spania erau la 42,2% din capacitatea lor la 31 iulie, conform datelor Ministerului Mediului. Potrivit IPMA, temperaturile ar putea depăşi 44 de grade Celsius în Evora, district situat în câmpiile extinse ale regiunii Alentejo, şi 41 de grade Celsius în oraşele costiere Lisabona şi Setubal. Un șofer a lovit doi pietoni și a fugit de la locul accidentului