Se cere demisia lui Josep Borell, vicepreședintele Comisiei Europene

Printre cei 50 de europarlamentari care au semnat scrisoarea adresată Ursulei von der Leyen se numără și nouă europarlamentari români

Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borell, pare să-i fi supărat destul de tare pe câțiva dintre europarlamentari, astfel că, într-o scrisoare comună trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aceștia cer demisia lui Borell, în urma vizitei pe care a efectuat-o în Rusia, vizită paralelă cu protestele de amploare întâmplate în Federație, în contextul susținerii lui Alexei Navalnîi. Potrivit semnatarilor scrisorii, vizita lui Borell în Rusia „indică o ignorare totală a crimelor comise de către regimul Putin împotriva oponenților politici (…) Borrell eșuând lamentabil în demersul de a apăra interesele Uniunii Europene.”, aducând „grave prejudicii reputației Uniunii Europene”.

Potrivit unei știri G4Media.ro, inițiatorul scrisorii și a strângerii de semnături este europarlamentarul Riho Terras, din grupul PPE.

Între cei 50 de europarlamentari care au semnat scrisoare, se numără și nouă români, printre care:

  1. Eugen Tomac (PMP)
  2. Marian-Jean Marinescu (PNL)
  3. Nicolae Ştefănuță (USR)
  4. Siegfried Mureşan (PNL)
  5. Dragoș Pîslaru (PLUS)
  6. Ramona Strugariu (PLUS)
  7. Dragoș Tudorache (PLUS)
  8. Gheorghe Falcă (PNL)
  9. Vlad Gheorghe (USR) 

Europarlamentarii îi cer, astfel, președintelui Comisiei Europene să îl demită pe Josep Borell, în cazul în care acesta nu demisionează din proprie inițiativă.

„În loc să condamne arestarea domnului Navalnîi și să-l viziteze pe acesta în închisoare, domnul Josep Borell a declarat în mod eronat că nu ar fi existat nicio discuție cu privire la eventuale sancțiuni impuse de la Uniunea Europeană. Afirmația este una incorectă, întrucât o parte din statele membre au cerut sancțiuni. Domnul Borell nu a apărat interesele Uniunii Europene atunci când ministrul rus de externe, Sergei Lavrov a criticat vehement atât Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. (…) Credem că președintele Comisiei Europene trebuie să ia atitudine, dacă domnul Borell nu demisionează din proprie inițiativă.”, se mai arată în scrisoarea pe care europarlamentarii i-au trimis-o președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citește și: Rusia scoate asul din mânecă și trece la expulzări