Rafila: „Există oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”

Noul coronavirus are deja mai multe tulpini, din ce în ce mai contagioase

Medicul Alexandru Rafila a atras atenția, la Digi 24, că imunizarea anti-Covid ar putea ajunge să se facă periodic, la fel ca în cazul gripelor sezoniere. Concluzia lui Rafila a venit ca urmare a apariției de noi tulpini, care va duce necesitatea de modificare a vacinurilor, dar și pentru că răspunsul la imunizare poate fi de durată limitată.  

„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive:  un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate.

Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a arătat Alexandru Rafila la Digi24. Medicul, deputat social-democrat, este reprezentantul României la OMS.

23 de modificări ale virusului din Wuhan

Prof. Lawrence Young, virolog şi profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, a declarat că noua variantă a virusului are 23 de modificări în comparaţie cu virusul original din Wuhan.

„Unele dintre aceste modificări ar putea afecta răspunsul imun al organismului şi, de asemenea, influenţa gama de simptome asociate cu infecţia,” a spus prof. Lawrence Young, transmite Digi 24.

Noua tulpină, descoperită în Anglia, este cu 70% mai contagioasă decât „originalul”. Specialiștii au precizat că serul de imunizare anti-Covid de la Pfizer BioNTech este eficient pentru toate cele trei variante ale SAR-Cov-2 apărute în Marea Britanie și Africa de Sud.

În Europa, în acest moment, sunt aprobate trei seruri împotriva Covid: Pfizer-BioNTech (cu rapel la 21 de zile), Moderna (cu rapel la 28 de zile), respectiv AstraZeneca (a doua doză se administrează la 8 săptămâni). Acesta din urmă este mai mult recomandat persoanelor până în 55-65 de ani. Totuși, în această săptămână, OMS a venit cu recomandarea ca și acesta să fie folosit pentru seniorii de peste 65 de ani.

Citește și: Vaccinarea tinerilor înaintea vârstnicilor