Vaccinarea tinerilor înaintea vârstnicilor

Un virusolog britanic vine cu argumente care dau peste cap strategia europeană de vaccinare

Europa ia în calcul vaccinarea persoanelor tinere, înaintea vârstinicilor, dar strict din motive economice. E altfel, această strategie a fost deja adoptată de către Indonezia, țară în care se folosește serul Sinovac BionTech, produs de China.

Potrivit unei analize făcute de profesorul onorific Julian W. Tang, virusolog în științele respiratorii la Universitatea din Leicester, publicate în Politico, accesul populației mai tinere la vaccinuri va permite economiei și serviciilor să revină la normal, ceea ce va aduce beneficii și persoanelor în vârstă.

Și condițiile demografice din țară fac ca vaccinarea cu prioritate a tinerilor să fie mai puțin riscantă: dacă în Regatul Unit aproape 20% din populație depășește 65 de ani, în Indonezia procentul e de numai 5%.

Trebuie reținut însă că nu există o strategie corectă sau greșită în mod absolut, iar strategia vârstnicii mai întâi, abordată de Marea Britanie a fost adoptată de majoritatea celorlalte țări.

De partea cealaltă, și vaccinarea anti-Covid vârstinicilor are importanța sa, aceștia fiind expuși la complicații cauzate de Covid, dar și decesul.

În acest scenariu, unul ideal, toată lumea ar avea de câștigat: persoanele în vârstă sunt protejate, iar familiile și prietenii lor mai tineri sunt imunizați. Totodată, persoanele active își pot continua activitățile economice și pot susține afacerile.

Însă, cum oferta de vaccinuri este încă limitată, în Europa fiind aprobate trei seruri împotriva Covid: Pfizer-BioNTech (cu rapel la 21 de zile), Moderna (cu rapel la 28 de zile), respectiv AstraZeneca (a doua doză se administrează la 8 săptămâni), cu precizarea că acesta din urmă este mai mult recomandat persoanelor până în 55-65 de ani. „Există o lipsă de date pentru pacienții cu vârsta peste 65 de ani, aceste date vor ajunge în următoarele săptămâni, între timp, recomandăm utilizarea acestora la cei sub 65 de ani. Această opinie va fi revizuită în urma datelor clinice suplimentare pe care le așteptăm în curând”, a declarat Dominique Le Guludec, președinta Înaltei Autorități pentru Sănătate  din Franța. De altfel, România și Italia au scăzut și mai mult această limită de vârstă, până la 55 de ani.


În România s-a început campania de vaccinare în 27 decembrie 2020, cu serul de la Pfizer, iar din 4 februarie a fost realizată și imunizarea cu serul Moderna.

Situația vaccinării în România, în 8 februarie 2021

Citește și: Indonezia își vaccinează la urmă vârstnici