Lucrări pe cinci tronsoane ale sistemului de termoficare din București

Un pas în față pentru servicii de termoficare în parametrii

Primarul general, Nicușor Dan a anunțat marți, că vor începe lucrările pe cinci segmente ale rețelei de termoficare, în lungime de 53 de km, finanțarea acestora urmând să se facă din credite. Totodată, Nicușor Dan a precizat că îți dorește ca lucrările să fie finalizate în acest an, urmând ca primăvara viitoare să fie preluat un alt „calup”, de data aceasta pe bani europeni. De altfel, edilul a spus că cea mai eficientă soluție de a ieși din blocajul în care Primăria București se află este aceea de apune cheltuielile în bugetul pentru acest an, iar Guvernul să extindă limita de creditare. Asta în contextul în care, PMB are promisiuni de susținere din partea Guvernului.

Începem azi un tronson de 13 kilometri, aici în zona Ferentari. Este unul din cele cinci tronsoane pe care ne propunem să le facem anul acesta. Anul acesta ne mai propunem să facem în zona Pantelimon 12 kilometri, în zona Colentina 9 kilometri, în zona Victoriei 11 kilometri şi în zona Berceni 8 kilometri. În total 53 de kilometri. La ce e important tronsonul acesta? În primul rând că deserveşte cartierele din jur Rahova, Ferentari, Sebastian, dar este foarte important pentru că este la confluenţa dintre zonele de influenţă de la două centrale – Progresul şi Grozăveşti. Dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momente de avarii, să duci agentul termic de la una dintre centrale în cartier. În momentul acesta nu e posibil.

Primarul general Nicușor Dan

300 de milioane de lei pentru 5 segmente de rețea

Edilul a precizat că valoarea totală a lucrărilor pe cele 5 segmente albastre este de 300 de milioane de lei, bani prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local. „După cum ştiţi aceşti bani nu există în momentul de faţă. Urmează să avem bugetul naţional şi apoi bugetul local şi modalitatea prin care noi vrem să ieşim din acest blocaj financiar în care Primăria Capitalei este de 2 ani este să punem datoriile în bugetul pe 2021 şi tot ce înseamnă investiţie nouă, inclusiv aceasta, să fie finanţată din credite. Pentru asta avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare”, a afirmat marţi Nicuşor Dan, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, primarul general a menționat faptul că lucrările viitoare vor putea fi făcute cu finanțare europeană, mai mult, speră ca lucrările primelor tronsoane să fie finalizate în acest an. „Vrem ca toate cele 5 tronsoane să fie gata anul acesta, ca să putem să începem din primăvara anului viitor, tronsoanele pe care le vedeţi cu roşu care sunt pe bani europeni. Reţeaua are 1.000 de kilometri, aproximativ. Noi vorbim astăzi de 53 de kilometri, asta înseamnă 5%, iar cele pe fonduri europene sunt 210 kilometri, deci 25%. Însă aceste zone sunt cele mai afectate. În momentul în care o să le avem făcute, calitatea serviciului va creşte foarte mult”, a explicat Dan.

Reamintim că în urmă cu trei săptămâni, mai multe blocuri din cinci sectoare ale Bucureștiului ai avut probleme cu furnizarea căldurii, care s-a aflat cu mult sub parametrii normali, în apartamentele multora fiind temperaturi sub 19 grade.

Citește și: Mai multe blocuri din Capitală, lăsate fără căldură și apă caldă